PolitikaPreporučeno

‘Točka pucanja’: udruge liječnika traže hitno uvođenje strogih epidemioloških mjera | 4. studeni

Šest liječničkih udruga zatražilo je u srijedu od Vlade hitno uvođenje strogih epidemioloških mjera jer bi inače moglo doći do sloma zdravstvenog sustava, budući da je dio bolnica u unutrašnjosti Hrvatske već sada dosegao “točku pucanja”.

Posljednjih je dana u Zagrebu bio zaražen, tj. pozitivan, svaki drugi testirani Zagrepčanin, a tek četvrtina novozaraženih u državi dolazi iz samoizolacije.

Ako Vlada bez odgode ne donese plan strogih mjera, ako se nastavi dosadašnji rast hospitalizacija, bolnice već za 30 dana neće moći uspješno liječiti bolesnike s covidom-19 ni druge građane, primjerice one koji će doživjeti moždani i srčani udar ili prometnu nesreću, upozoravaju predstavnici liječnika u pismu.

>>>Krizni sastanak o pomoći splitskom KBC-u: COVID-19 | 30. listopad

“Bez strogih mjera uvedenih sada, već krajem studenoga bit ćemo prisiljeni donositi odluke tko će od pacijenata imati šansu za život, a tko neće. Jer respiratora i intenzivnih kreveta neće biti za sve. Naš poziv je liječenje ljudi, a ne donošenje odluke tko ima pravo živjeti”, ističu.

Opterećena vinkovačka bolnica zaustavila sve dogovorene zahvate: COVID-19

Procjenjuju kako će, uz nastavak sadašnjeg rasta novooboljelih, krajem studenoga liječenje u bolnicama trebati 3000 pacijenata oboljelih od covida-19, a Hrvatska nema dovoljno liječničkih i sestrinskih timova, niti nužne medicinske opreme za taj scenarij.

>>>Nedostatak respiratora, ‘raspad sustava’ u Varaždinskoj županiji: COVID-19 | 3. studeni

“Hrvatski zdravstveni sustav će se u tom slučaju slomiti. Mi nećemo moći više kvalitetno liječiti ni pacijente oboljele od covida-19, ali niti teške pacijente s drugim akutnim stanjima. Preopterećenost bolničkog sustava nužno bi za posljedicu imala urušavanje dostupnosti primarne zdravstvene zaštite, koja već sada ima značajan manjak obiteljskih liječnika”.

Točka pucanja

Dio bolnica u unutrašnjosti Hrvatske već je sada dostigao točku pucanja jer je broj hospitaliziranih i na respiratorima u listopadu narastao više od tri puta.

“Broj bolesnika s covidom-19 u bolnicama je s 286 početkom listopada narastao na 1097 bolesnika, a broj onih na respiratorima s 26 na 81 (s 3. studenim 118; opaska Grabancijaša)bolesnika. Posljednjih je dana u Zagrebu bio zaražen, tj. pozitivan, svaki drugi testirani Zagrepčanin, a tek četvrtina novozaraženih u državi dolazi iz samoizolacije. Nažalost, moramo jasno reći: sustav testiranja i praćenja kontakata ne ispunjava više uspješno svoju ulogu u suzbijanju epidemije”.

>>>U 7 dana 143 mrtvih; Plenković: imamo strategiju i ona daje rezultate

Udruge od Vlade traže da se hitno organizira učinkovit sustav praćenja kontakata pomoću pozivnih centara te značajno poveća broj testiranja te stroge mjere s jasnim kriterijima za uvođenje ili ukidanje svake mjere, ovisno o kretanju glavnih brojčanih pokazatelja, poput planova koje su donijele mnoge europske vlade.

>>>Kalkulirani kockar javnim zdravljem citirao Babiša, Macrona, Johnsona, Kurza… | lockdown

Pismo su potpisali predsjednici Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić, Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit,  Kordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić,  Hrvatskog društva za infektivne bolesti HLZ-a Marija Santini i Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a Miroslav Venus.

Comments (10)

  1. […] ‘Točka pucanja’: udruge liječnika traže hitno uvođenje strogih epide… 04/11/2020 […]

  2. […] ‘Točka pucanja’: udruge liječnika traže hitno uvođenje strogih epide… 04/11/2020 […]

  3. […] ‘Točka pucanja’: udruge liječnika traže hitno uvođenje strogih epide… 04/11/2020 […]

  4. […] Neugodno slabljenje potražnje stiže prije novih nacionalnih lockdowna za kakvima je silom prilika posegnula većina europskih zemalja, s izuzetkom Hrvatske gdje vlast naizgled inzistira na ugrožavanju života i slomu zdravstvenog sustava. […]

  5. […] >>>‘Točka pucanja’: udruge liječnika traže hitno uvođenje strogih epidemioloških m… […]

  6. […] ću utemeljenom izjavom predsjednika Hrvatske liječničke komore dr. Krešimira Luetića: “Strože mjere treba uvesti već sada upravo zato da bismo izbjegli potpuni lockdown i […]

  7. […] >>>‘Točka pucanja’: udruge liječnika traže hitno uvođenje strogih epidemioloških m… […]

  8. […] >>>Točka pucanja’: udruge liječnika traže hitno uvođenje strogih epidemioloških mjer… […]

  9. […] >>>‘Točka pucanja’: udruge liječnika traže hitno uvođenje strogih epidemioloških m… […]

  10. […] >>>‘Točka pucanja’: udruge liječnika traže hitno uvođenje strogih epidemioloških m… […]

Comments are closed.