PreporučenoTech

Đikić upozorio na izostanak strategije, znanstveni oportunizam i ‘ples politike s virusom’

Renomirani hrvatski znanstvenik Ivan Đikić u ponedjeljak je poslao otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojem poziva na brzo donošenje trezvene i znanstveno utemeljene strategije za suzbijanje epidemije koronavirusa dok upozorava na posljedice “znanstvenog oportunizma” i “plesa politike s virusom”.

>>>Ivan Đikić ‘počašćen i zahvalan’ na izboru za člana Američke akademije umjetnosti i znanosti

Pismo koje je Đikić uputio i predstojniku Ureda predsjednika Vlade Zvonimiru Frki-Petešiću prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Vlade RH gospodine Plenkoviću!

Današnja situacija u Hrvatskoj je izrazito ozbiljna a podaci koji su javno dostupni (broj zaraženih, hospitaliziranih, teško bolesnih, na respiratorima i nažalost 794 umrlih) predstavljaju alarm za stručnjake koji su i javno iznijeli svoja upozorenja: članovi znanstvenog Savjeta Vlade RH profesori Branko Kolarić i Nenad Ban, predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić, bivši rektor Sveučilišta u Rijeci prof. Pero Lučin, ja osobno kao i drugi.

“U Hrvatskoj se često zbunjuje javnost plasiranjem netočnih informacija o samom virusu i mjerama, što ne doprinosi našem uspjehu u borbi protiv virusa.”

Svjetski stručnjaci predviđaju da će najteže vrijeme ove pandemije biti od prosinca 2020. do ožujka 2021. godine, te da bi pod pretpostavkom dolaska cjepiva početkom 2021. godine, situacija mogla biti pod kontrolom tek krajem 2021. godine. Stoga je neophodno pripremiti pravilne, dugoročne i sveobuhvatne mjere u borbi protiv covid-19 u Hrvatskoj.

>>>Otkrili smo spojeve koji usporavaju ili zaustavljaju razmnožavanje koronavirusa SARS–CoV-2: Đikić

Pažljivo sam slušao Vašu konferenciju za novinstvo u petak nakon sastanka Vlade sa znanstvenim savjetom, očekujući informiran i odlučan odgovor premijera na aktualnu situaciju. On bi se sastojao u prezentiranju točnih podataka o širenju zaraze te najavi strategije Vlade RH u borbi protiv covid-19 koja treba sadržavati precizan plan točno definiranih mjera (u grupama A, B, C) za zaštitu zdravlja i gospodarstva. Takve mjere bi bile predvidive i stupale na snagu s obzirom na tjedni prosjek zaraženih (npr. veći od 2000 ili 3000 ili 5000 zaraženih) ili umrlih osoba (npr. veći od 30 ili 50 ili 100).

Nažalost, Vlada RH još uvijek nije prezentirala takav jasan plan i strategiju svojim građanima. Znamo da u borbi protiv covid-19 zakašnjela reakcija može dovesti do povećanog gubitka ljudskih života, ekonomskih gubitaka i slabljenja povjerenja građana u sustav. Mnoge EU zemlje su stoga već izradile i prezentirale slične planove, i te mjere se danas primjenjuju i djeluju u smanjivanju pandemije prema brojnim pokazateljima. Osobno sam iznio i nekoliko primjera neophodnih mjera primjenjivih za Hrvatsku tijekom nedavnog intervjua za Radio Sljeme.

S druge pak strane, u Hrvatskoj se često zbunjuje javnost plasiranjem netočnih informacija o samom virusu i mjerama, što ne doprinosi našem uspjehu u borbi protiv virusa. Primjerice, glavni epidemiolog Republike Hrvatske gospodin Capak tvrdi da ne vidi korist od strogih epidemioloških mjera, dok članovi Vladinog Znanstvenog savjeta (Primorac, Radman i Lauc) javnosti poručuju kako postoje utemeljene indicije da je virus oslabio, da je dobro da se virus širi u mlađoj populaciji, da nema povećanja smrtnosti zbog covid-19, da će virus sam nestati mutacijama, te ako želimo samo imati minimalan broj mrtvih, trebamo pustiti pandemiju da se slobodno širi i ubije 0.1 ili 0.2 % populacije, uglavnom starijih i bolesnih.

>>>Primorac: imamo gotovo sve indicije da je virus slabiji; Scripps: virus je postao opasniji

“Strože mjere treba uvesti već sada upravo zato da bismo izbjegli potpuni lockdown i policijski sat. Jer, ako se strože mjere ne uvedu odmah, sasvim će izgledno doći do značajnog preopterećenja zdravstvenog sustava, čime potpuni lockdown postaje neminovnost.”

Krešimir Luetić

Zadatak Vlade je takve netočne podatke i lažne vijesti korigirati čak i onda kad one iziskuju nepopularne odluke i poteze, jer danas nije vrijeme da se istina i točni podaci tretiraju kao da su lažne vijesti, a prave lažne vijesti šutke se odobravaju. “Plesanje politike s virusom” može se okrenuti protiv te iste politike, i u budućnosti dovesti do ogromnih ljudskih i ekonomskih gubitaka, i tek time izazvati socijalne nemire i neželjene scene koje svakako trebamo izbjeći. Upravo radi toga ustrajno apeliram na Vas i Vladu RH da prezentirate točne podatke i donesete potrebne mjere protiv covid-19. Ohrabrujuće je da većina članova Znanstvenog savjeta Vlade ukazuje da su točni znanstvenih podaci i adekvatno stroge mjere pravilni put u rješavanju ove krize.

Siguran sam da detaljno pratite primjere iz inozemstva, no ovdje ističem jedan posebno poučan: izračun stručnjaka u SAD-u u ožujku, da će do kraja godine biti 200.000 umrlih, njihovi političari su primili s omalovažavanjem. Izgubljeno je vrijeme, u kojemu je predsjednik SAD-a odbijao suradnju sa znanstvenim krugovima, ignorirao njihove apele i oslanjao se na neke “vlastite” podatke. Naknadno i prekasno uvođenje mjera rezultirao je strašnim posljedicama: broj umrlih u Americi je najveći na svijetu, danas oko 240.000 a tek smo na početku studenog! Neodgovorno, tragično i bespotrebno, to se moglo prevenirati da se je imalo više sluha za apele znanstvenika s kredibilitetom, umjesto “plesa sa znanstvenim oportunistima” kojima u fokusu nije bila točnost podataka i profesionalni kriteriji nego konformističko podilaženje politici. Srećom, situacija u SAD-u sada se mijenja čemu idu u prilog i pozitivne i optimistične izjave novoizabranog predsjednika Joe Bidena koji prioritet daje znanosti i stručnjacima, ističući zajedništvo i potrebu ujedinjavanja snaga u borbi protiv ove ozbiljne pandemije.

>>>Trump u veljači: virus ide zrakom, opasniji je od najnapornije gripe | isječci iz knjige ‘Bijes’

Upravo u tom duhu suradnje i s obzirom na razumijevanje velike odgovornosti i važnosti zajedničkog djelovanja svakog od nas, ne želim posebno komentirati Vaše izjave na konferenciji za novinstvo u petak koje su, u spominjanju mojega imena i mojih nastojanja, bile izrečene s dozom omalovažavanja. Takav diskurs u našoj komunikaciji ne podržavam niti ga želim prihvatiti. Stoga ću te izjave pripisati Vašoj preopterećenosti a ne namjeri da me diskreditirate kao znanstvenika.

Podsjetit ću Vas na to da od veljače neprestano i gotovo danonoćno radim u borbi protiv covid-19, gdje sam postignuo svjetski priznate znanstvene rezultate, te da nastojim građanima i medijima predstaviti recentne podatke kad god me to zatraže.

Zbog sveg izrečenog, želim Vam poslati molbu da kao predsjednik Vlade RH svojim govorom umanjite sukobe u medijskom prostoru, te Vam osobno pružam ruku profesionalne suradnje i pomoći u rješavanju ove ozbiljne krize u Hrvatskoj. Ne moramo se slagati u svim pogledima ali moramo vjerovati točnim i sveobuhvatnim podacima na temelju kojih možemo zajednički pronaći bolja rješenja. Važnost rješavanja ove krize daleko nadmašuje moguća osobna neslaganja, tražeći od svakog od nas visoki profesionalizam i maksimalnu odgovornost.

>>>Rekordni broj zaraza u RH dva dana zaredom; Plenković: dobro je vidjeti smanjenje dinamike

Osobno ću i dalje nastaviti s javnim radom i prezentirati meni dostupne podatke a voljan sam, u okviru svojih profesionalnih ekspertiza, pomagati i neovisnoj grupi stručnjaka u Hrvatskoj (think tank) iz raznih područja (medicine, ekonomije, gospodarstva, financija, tehnologija, socijale, prava, medijske prezentacije). Takvi savjeti mogu Vama i Vladi biti od pomoći u pripremanju ozbiljne i sveobuhvatne strategije jer ponavljam, ispred Hrvatske su veliki izazovi u zdravstvenom sustavu, utjecaju na socijalno ugrožene ljude, radnike, gospodarstvo i financijsku stabilnost cijele države.

Zaključit ću utemeljenom izjavom predsjednika Hrvatske liječničke komore dr. Krešimira Luetića: “Strože mjere treba uvesti već sada upravo zato da bismo izbjegli potpuni lockdown i policijski sat. Jer, ako se strože mjere ne uvedu odmah, sasvim će izgledno doći do značajnog preopterećenja zdravstvenog sustava, čime potpuni lockdown postaje neminovnost.”

Na taj način smo u proljeće u Republici Hrvatskoj uspješno blokirali širenje pandemije. Držim da to možemo postići i danas ali samo ako u borbi s covid-19 donesemo plan mjera utemeljenih isključivo na stručnim podacima i sustavno osnažujemo odgovornost svih građana Republike Hrvatske.”

S poštovanjem,
Ivan Đikić

Comments (1)

  1. […] Đikić upozorio na izostanak strategije, znanstveni oportunizam i ‘ples pol… 09/11/2020 […]

Comments are closed.