Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka: rujanske industrijske narudžbe lošije od očekivanja

Industrijske narudžbe u Njemačkoj u rujnu su rasle slabije od očekivanja uz uočljiv pad potražnje u eurozoni otkrili su u četvrtak objavljeni podaci nacionalnog statističkog ureda, Destatisa.

Trend je zanimljiv iz više perspektiva. Industrija europodručja je nakon travanjskog izlaska iz proljetnog lockdowna iskusila veliki procvat, no on se iza zajedničke brojke gotovo ekskluzivno odnosio na procvat i oporavak u Njemačkoj.

>>>Nakon 23 negativna mjeseca industrija eurozone ‘u plusu’: PMI

Neugodno slabljenje potražnje stiže prije novih nacionalnih lockdowna za kakvima je silom prilika posegnula većina europskih zemalja, s izuzetkom Hrvatske gdje vlast naizgled inzistira na ugrožavanju života i slomu zdravstvenog sustava.

Kako bilo, narudžbe u Njemačkoj u rujnu su porasle za 0.5% nasuprot prognoza analitičar o skoku za 2%. Potražnja iz europodručje smanjila se za 6%, što je bilo dovoljno da zasjeni relativno robusnu aktivnost unutar Njemačke (rast za 2.3%) i ostataku svijeta (2.7%).

Usporavanje postaje markantnijim u odnosu na kolovoz, kad su narudžbe uslijed “post-lockdown” oporavka prema revidiranim podacima rasle za 4.9% na mjesečnoj razini.

>>>Bundesbank upozorava na tisuće stečajeva

“Nakon prvog snažnog oporavka nakon travanjske blokade, industrija se nastavlja boriti za izlazak iz krize,” priopćili su u pratnji podataka iz Ministarstva gospodarstva koje je podatke i peti uzastopni mjesec rasta ocijenilo pozitivnima.

Njemačka je prošlog tjedna javila o rekordnom rastu BDP-a u trećem tromjesečju, no trenutni je konsenzus da će zajedno s ostatkom europodručja i Unije do kraja godine zaroniti u ‘double dip’ recesiju.

via Reuters