PolitikaPreporučeno

Ubojita Vlada sve izoliranija u gledištu da je ‘lockdown’ neučinkovit  

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić u nedjelju je poručio da će Nacionalni stožer Civilne zaštite razmatrati uvođenje strožih epidemioloških mjera ako broj novozaraženih uskoro ne počne padati, no ne uvođenja lockdowna jer je upitna učinkovitost te mjere.

Sadašnja se krivulja novozaraženih stabilizirala, ali ako ne krene prema dolje, razmotrit će se mjere koje se još mogu uvesti bez lockdowna, izjavio je Frka Petešić nakon redovnog tjednog sastanka članova Nacionalnog stožera s premijerom Andrejem Plenkovićem.

>>>Neodgovorna Vlada riskira Božić – pjeva baladu o Narayami

Na sastanku je razmotrena trenutna epidemiološka situacija, utvrđeno da se u Hrvatskoj stabilizirao dnevni broj novozaraženih i umrlih, no i da treba razmotriti što se može učiniti da ti brojevi ne ostanu tako visoki.

Naime, u posljednja 24 sata potvrđena su 2362 nova slučaja zaraze koronavirusom, broj aktivnih slučajeva je 16.926, a umrle su 43 osobe.

U “stranačkom Stožeru”

U Stožeru, kaže Frka Petešić, ne vide neki veliki učinak od uvođenja lockdownova, jer to znači zatvoriti ljude u nedovoljno prozračene prostore. Vidimo da su neke zemlje uvele lockdown, ali kod njih je prije toga počela stabilizacija broja novozaraženih, dodao je  te iznio primjer Velike Britanije u kojoj zbog toga traju polemike.

Naveo je i primjer Argentine koja s lockdownom danas ima veći broj novozaraženih od Brazila, te ocijenio da je u Sloveniji i Austriji, koje su pooštrile mjere, možda riječ o pripremama za skijašku sezonu.

“Stožer sve to razmatra kako ne bi donio stroge mjere koje neće biti pretjerano učinkovite”, rekao je i dodao da se za sada ne planira da škole prijeđu na online nastavu.

>>>HUBOL prozreo ‘licemjerje i kukavičluk’ Stožera, blaćenje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Naglasio je i važnost korištenja zaštitnih maski, održavanje fizičke distance, reduciranje nepotrebnih druženja i češće prozračivanje zatvorenih prostorija.

“To je glavna razlika, virus je isti, ali ljeti smo bili vani ili s otvorenom prozorima, a sad smo u zatvorenom”, pojasnio je.

Poručio je i da treba smanjiti privatna okupljanja te je tu odgovornost svakog pojedinca jer nema represivnih mjera koja bi natjerala ljude da se manje druže u svojim privatnim prostorima.

Izvijestio je i da je stopa reprodukcije koronavirusa u Hrvatskoj trenutno 1,04, što znači da svaka oboljela soba prenese infekciju na više od jedne druge sobe te je cilj smanjiti tu stopu na manje od jedan.

>>>U 7 dana 143 mrtvih; Plenković: imamo strategiju i ona daje rezultate

Upitan za Kolonu sjećanja 18. studenog,  rekao je da se u Vukovaru na taj dan ne očekuje velik broj ljudi, ugostiteljski objekti radit će ograničeno, neće biti organiziranih dolazaka, a covid redari pazit će na pridržavanje epidemioloških mjera.

>>>Ivan Đikić pozvao Božinovića da odustane od ugrožavanja života i zdravlja | COVID-19

Država je dužna odati počast žrtvama Vukovara, istaknuo je Frka Petešić te dodao da u Vukovar 18. studenoga ide samo šest članova Vlade, no i da još nije odlučeno koji su to ministri.

“Neučinkovitost” na primjeru Francuske

Grabancijaš će nakon izjava predstojnika podsjetiti da on voli tlapiti, probirati informacije i iskrivljavati zbilju, što je odlika većine dužnosnika i rukovodstva stranačkog Nacionalnog stožera HDZ-a.

>>>Rekordni broj zaraza u RH dva dana zaredom; Plenković: dobro je vidjeti smanjenje dinamike

Mi ćemo stoga njegovoj tvrdnji o neučinkovitosti lockdowna suprotstaviti friško pečene podatke iz Francuske koja 14 dana nakon nacionalnog zaključavanja ovog vikenda bilježi očekivani, prvi pad hospitalizacija i posljedično popuštanje pritiska u bolničkom sustavu.

Pao je i broj pacijenata na intenzivnoj njezi, prvi put u šest tjedana, i to u posljednjem trenutku, jer oboljeli od COVID-a još uvijek zauzimaju 96% kreveta za kritična stanja.

>>>‘Točka pucanja’: udruge liječnika traže hitno uvođenje strogih epidemioloških mjera | 4. studeni

Tjedni broj zaraza na 100,000 ljudi u padu je 14 dana zaredom, zbog čega pojedini liječnici kažu da bolnički sustav počinje “lakše disati.”

Protiv lockdowna nije niti povijesni uzor naše konzervativne Vlade, Njemačka, štoviše, tamošnji je ministar ekonomije u nedjelju naciji poručio da se pripremi za duge tjedne, ako ne i mjesece sa strogim mjerama – jer je cijena u životima previsoka.

U bližem susjedstvu, austrijski kancelar Sebastian Kurz u subotu je najavio jedan od najstrožih “lockdowna” u Europi.

>>>Pokorena Švedska posegnula za djelomičnim ‘lockdownom’ ugostitelja

Konačno, i da ne duljimo, mjere je u posljednjim danima stegnula čak i zloglasna Švedska koja je proljetos u potrazi za nedostižnim imunitetom stada pobila značajne dio svoje starije populacije, što naša Vlada, na čelu sa samoproglašenim kockarom javnim zdravljem Andrejem Plenkovićem, čini neumoljivo i u realnom vremenu.

Grabancijaš/Hina

Comments (4)

  1. […] Ubojita Vlada sve izoliranija u gledištu da je ‘lockdown’ neučinkovi… 15/11/2020 […]

  2. […] >>>Ubojita Vlada sve izoliranija u gledištu da je ‘lockdown’ neučinkovit […]

  3. […] >>>Ubojita Vlada sve izoliranija u gledištu da je ‘lockdown’ neučinkovit […]

  4. […] >>>Ubojita Vlada sve izoliranija u gledištu da je ‘lockdown’ neučinkovit […]

Comments are closed.