Biznis i ekonomijaPreporučeno

Od utorka ‘cjelodnevni policijski sat’, bespoštedni nacionalni lockdown u Austriji | COVID-19

Suočena s plimom zaraza Austrija u utorak 17. studenog ulazi u jedan od najstrožih nacionalnih lockdowna u Europi.

“U cijeloj Europi drugi val je dinamičniji, snažniji i teži od prvog,”

Rudolf Anschober

“Jedan kontakt je kontakt previše,” rekao je u subotu kancelar Sebastian Kurz predstavljajući sijaset ograničenja koja će učinkovito zaustaviti veliku većinu javnog i gospodarskog života.

>>>Ubojita Vlada sve izoliranija u gledištu da je ‘lockdown’ neučinkovit

Financial Times piše da će građani od utorka uživati “cjelodnevni policijski sat”, ljudi će prebivališta moći napustiti isključivo za kupnju osnovnih namirnica, putovanja na neophodna radna mjesta ili radi izvanrednih zdravstvenih situacija.

Iako se navedene mjere već primjenjuju u pojedinim europskim nacijama, poput Francuske, austrijski lockdown ide korak dalje i, poput Mađarske, zatvara škole.

Rad će biti dopušten isključivo supermarketima, ljekarnama, bankama i poštanskim uredima. Rad od kuće je obvezan za sve osim neophodnih radnika.

Vlada je ususret novom nacionalnom zaključavanju od početka mjeseca iskušala niz blažih mjera, no očekivani rezultati su izostali što je uzbunilo dužnosnike.

>>>Opterećenost hrvatskog bolničkog sustava | grafika

Ministar zdravstva Rudolf Anschober u subotu je rekao da se broj hospitaliziranih osoba u posljednja dva tjedna udvostručio i da bolničkom sustavu prijeti kolaps.

“U cijeloj Europi drugi val je dinamičniji, snažniji i teži od prvog,” rekao je prema citatu FT, što je, usput rečeno, u totalnoj suprotnosti s ocjenama naše Vlade i predstojnika Ureda premijera Zvonimira Frke Petešića koji je u nedjelju rekao da nema razlike između prvog i drugog vala i odbacio “neučinkoviti lockdown” za kakvim je posegnula velika većina Europe.