PolitikaPreporučeno

Italija bruji o turistima zaraženima u RH; Božinović i Capak: sve je to neslužbeno, sve je OK

Italija u posljednjim danima sve žešće zvoni na uzbunu uslijed sve brojnijih izvještaja o sve većem broju većinom mladih ljudi koji se s odmora u Hrvatskoj, Grčkoj, Francuskoj i Španjolskoj vraćaju pozitivni na koronavirus.

“Ne brinuti (o novim uvezenim slučajevima) bilo bi nesavjesno,” rekao je talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza za list Corriere della Sera. “Francuska, Španjolska i Balkan… Italija je opkoljena zarazama.”

>>>Kronologija razbija mit o transparentnoj komunikaciji, praćenju epidemiološke zbilje: COVID-19

Al Jazeera i drugi izvori pišu da je zabrinutost započela s naširoko popraćenim slučajem 30 mladih Talijana i Talijanki iz regije Veneto koji su početkom kolovoza kući došli s koronavirusom pokupljenim u Hrvatskoj.

O tom i drugim sličnim slučajevima povezanima s našom obalom u posljednjim danima pišu la Repubblica, Corriere della Sera, Il Messaggero… i drugi.

Među zanimljivim crticama iz opuštene i “sigurne Hrvatske” je svjedočenje mlade djevojke iz Padove koja osjeća grižnju savjesti nakon što se s maturalnog putovanja na Pagu kući vratila okužena, pa je, kaže, ugrozila svoju obitelj a prijatelje i bližnje prisilila na 14-dnevnu karantenu zbog čega oni neće moći na svoje ljetovanje.

Djevojka u razgovoru za Corriere della Sera pripovijeda kako je Hrvatska super opuštena i nitko ne mari za koronavirus. “Situacija se činila tako mirnom,” veli. “Nitko nije nosio maske, niti zabavljači niti vozač autobusa koji nas je dovezao do otoka Paga. Mi smo si dozvolili da nas uvjetuju.”

>>>Hrvatska je na dnu po broju testiranih građana: grafika

“Svaki dan smo imali organizirane aktivnosti u disku ili na plaži a navečer bismo otišli plesati: bilo je to vani, pa smo mislili da nam maske ne trebaju.”

Djevojka se potom prisjetila povratka kući i prvih simptoma koji su se pojavili tijekom vožnje u autobusu. “Ja sam osjetila bol u grlu i imala vrućicu, mislila sam da je to zbog klima uređaja, nije prvi put da mi se to dogodilo. No, onda je nastupila glavobolja, bol u mišićima i otežano disanje. Prvo sam mislila da to nije COVID, ali tada sam sagledala posljedice i osjećala sam se užasno,” priznala je mlada žena. “Najviše od svega mi je žao obitelji i prijatelja koje sam vidjela po povratku. Osjećam krivnju što sam ih dovela u ovakvu situaciju. Oni su svi negativni ali moraju 14 dana ostati u samoizolaciji i neće ići na odmor.”

Slična svjedočenja i ljetne crtice iz Hrvatske kolaju i u drugim talijanskim medijima, no naši dečki; Beroš,  Božinović i Capak kažu da su sve to neslužbena naklapanja.

Božinović je u ponedjeljak na navode da se sve više turista iz Hrvatske u svoje zemlje vraćaju zaraženi koronavirusom, rekao kako ne očekuje probleme na turističkom tržištu, napominjući da postoji europski sustav ranog upozorenja i djelovanja preko kojega epidemiološke službe razmjenjuju podatke.

“Neki od tih slučajeva nisu prošli kroz taj sustav, a te države ih nisu prijavile kao infekcije koje su došle iz Hrvatske. Već nekoliko dana naša je krivulja u silaznoj putanji. Mi očekujemo da i one države koje su nas stavile na žutu listu, ukoliko nastavimo s ovim trendom, da se vratimo tamo gdje Hrvatska pripada”, naglasio je Božinović.

>>>Božinović reko pa poreko, HDZ pronašao novo dno dna: Sigurna Hrvatska

Standardnu nebrigu za hrvatsku, a kamoli tuđu djecu u ponedjeljak je pokazao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Mi reagiramo samo na službene prijave, dakle ne ono što se pročita u novinama ili na portalima. To za nas nije službena prijava,” rekao je Capak za RTL i dodao da su za neke zemlje i dobili službene prijave s “nekoliko slučajeva koji su prijavljeni”.

>>>Nakon skandalozne zlouporabe ovlasti Krunoslav Capak mora dati ostavku: GLAS

Zanimljivo, dok strani mediji pišu “neslužbena” izvješća, Zagrebački stožer Civilne zaštite je u ponedjeljak službeno izvijestio o 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je i deset osoba čija je zaraza povezana s korištenjem godišnjeg odmora na obali. Konkretno s Makarskom, Vodicama i Pagom.

Ali koga više briga? Fućkaš klince i njihove starce, party on i spasi sezonu. A najesen, tko živ tko mrtav.

Comments (9)

  1. […] Italija bruji o turistima zaraženima u RH; Božinović i Capak: sve je to neslužbe… 11/08/2020 […]

  2. […] Italija bruji o turistima zaraženima u RH; Božinović i Capak: sve je to neslužbe… 11/08/2020 […]

  3. […] Italija bruji o turistima zaraženima u RH; Božinović i Capak: sve je to neslužbe… 11/08/2020 […]

  4. […] Italija bruji o turistima zaraženima u RH; Božinović i Capak: sve je to neslužbe… 11/08/2020 […]

  5. […] >>>Italija bruji o turistima zaraženima u RH; Božinović i Capak: sve je to neslužbeno, … […]

  6. […] šačice testova u žarištima epidemije naklapao da je situacija dobra, a kad su naši susjedi zazvonili na uzbunu zbog uvoza slučajeva ih Hrvatske, (ne)odgovorni su nastavili govoriti da je sve […]

  7. […] najopuštenijih ljeta u Europi. Hrvati su ljetos zaboravili da virus postoji, što je utjecalo i na opuštenost turista. U Hrvatskoj je ljetos svatko imao pravo i apsolutnu slobodu razbolijevanja od bolesti COVID-19, […]

  8. […] >>>Italija bruji o turistima zaraženima u RH; Božinović i Capak: sve je to neslužbeno, … […]

  9. […] Hrvatske vlasti su tjednima umanjivale značaj i razmjere izvještaja o turistima koji se iz “Sigurne Hrvatske” kući vraćaju zaraženi. […]

Comments are closed.