PolitikaPreporučeno

Novinari Glasa Istre upozorili na ‘bezočnu pristranost’ glavnog urednika Roberta Franka

Četvero novinara Glasa Istre oglasili su se u srijedu navečer pismom u kojem upozoravaju da je “apsolutno neprihvatljivo kako glavni urednik ovog dnevnika Robert Frank dirigira praćenje kampanje u korist IDS-a”.

“Gledajući s novinarskog aspekta i činjenice da bi svi kandidati trebali imati ravnopravan tretman u političkoj kampanji, smatramo da je krajnje neprofesionalno na ovakav način svjesno manipulirati biračima i javnim mnijenjem”, ustvrdili su novinari Glasa Istre u pismu.

Dodali su kako je “način na koji je uredništvo Glasa Istre pratilo cijelo razdoblje izborne kampanje, pa i prije kandidature suparnika vladajuće istarske stranke IDS-a, za njih sa stajališta Kodeksa časti novinara, apsolutno neprihvatljivo”.

Pristranost i neprofesionalnost

Kako navode u pismu upućenom medijima i Hrvatskom novinarskom društvu (HND), “vrhunac pristranog i bezočnog izvještavanja u kampanji i pisanja u korist IDS-ovih kandidata bio je sinoćnji pokušaj manipuliranja javnošću pozivajući se na anonimni izvor s liste nezavisnoga kandidata za pulskoga gradonačelnika Filipa Zoričića”.

S tim u vezi, istaknuto je kako se u utorak navečer u objavi na portalu Glasa Istre, a u srijedu i u tiskanom izdanju Glasa Istre, “insinuira koaliranje Zoričića s IDS -om, a što je kandidat Zoričić u više navrata javno opovrgnuo”.

>>>OK je rasiste zvati rasistima: AP Stylebook

“Takvo pristrano i neprofesionalno novinarsko djelovanje nastavilo se i na današnjem sučeljavanju kandidata za gradonačelnika Pule u uredu glavnog urednika, koju je moderirao glavni urednik Robert Frank”, ocijenili su novinari.

Uredničke vrijednost i novinarske smjernice – interes javnosti

U pismu navode da bi Glas Istre, kako mu i sam naziv kaže, morao biti glas svih građana i čitatelja. Ustvrdili su kako “imajući u vidu da je svrha novinarskoga poziva upravo kontrola i kritika vlasti, a ne biti njezin zaštitnik i glasnogovornik”, nezadovoljni novinari smatraju da je neprihvatljivo na ovakav način djelovati u “interesu javnosti”.

“Svjesni rizika i posljedica našega javnog istupa, još smo više svjesni da ovakav Glas Istre šteti slobodi i demokraciji u Puli i Istri” – poručili su novinarke i novinari Glasa Istre Danijela Bašić-Palković, Chiara Bilić, Borka Petrović i Zoran Angeleski.

>>>Google daruje 25 milijuna Europskom fondu za medije i informacije, dezinformacije

Glavni urednik Glasa Istre Robert Frank, koji je prethodno najavio da će dati izjavu vezanu za pismo četvero novinara toga dnevnog lista, u srijedu navečer odustao je od najavljene izjave.

Inače, upravo zbog ovoga pisma nezadovoljnih novinara Gasa Istre u četvrtak će u Pulu doći i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko koji će na pulskom Forumu održati i konferenciju za medije.