Biznis i ekonomija

Nulte i negativne kamatne stope ‘sljedećih nekoliko godina’: Scholz

Ministar financija Olaf Scholz koji se natječe za čelnu poziciju Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u subotu je rekao da će ultraniske kamatne stope ostati značajka europskog financijskog sustava “sljedećih nekoliko godina” i pozvao kompanije da iskoriste cijene zaduživanje blizu ili ispod nule za investicije u privatnom sektoru.

“Samo nemojte koristiti moj način. Ja (novac) jednostavno stavim na svoj štedni račun”.

Olaf Scholz

>>>Ne posuđujte novac od lihvara po kamatnim stopama od 6 i više posto

Odgovarajući na građansko pitanje o monetarnoj politici tijekom dana “otvorene vlade” ministar je rekao kako “također vjeruje da s vremena na vrijeme može doći do potrebe podizanja kamatnih stopa, ali se to neće dogoditi sljedećih nekoliko godina zbog politika središnjih banaka”.

Scholz je njemačke građane podsjetio da rastući broj nacionalnih banaka, uključujući Europsku središnju banku, poseže za opuštenom monetarnom politikom.

>>>Negativne kamatne stope: gdje, kako i zašto

“Ono što ja priželjkujem je više investicija privatnog sektora,” rekao je uz ocjenu da u Sjedinjenim Državama postoji veća volja kompanija i investitora da svježi novac oplemene kroz nove projekte i poslovne ideje. “Moja je želja da i mi također postignemo takvu kulturološku promjenu.”

Ministar je tijekom panel diskusije održane u prostorijama ministarstva upitan i ima li kakav hint za investiranje u vrijeme nultih kamatnih stopa na što se on nasmijao i rekao da mu zakon vjerojatno ne dopušta takvo savjetovanje.

“Samo nemojte koristiti moj način. Ja (novac) jednostavno stavim na svoj štedni račun”.