PreporučenoTech

Nvidia preuzima Arm u tektonskom pomaku za industriju čipova i poluvodiča

Dogovor Nvidia korporacije da od SoftBank grupe kupi Arm Ltd, kompaniju s intelektualnim vlasništvom nužnim za izradu mikročipova izaziva snažan otpor industrijskih rivala, javlja Reuters pozivajući se na “glasine” u Kini i Južnoj Koreji.

Arm kao vlasnik dizajna i drugog intelektualnog vlasništva ima najveći globalni doseg u industriji poluvodiča, njegove licence koriste tehnološki titani poput Intela, Qualcomma, Samsung Electronicsa i drugih. Kompanija je ususret najavi preuzimanja od Nvidie imala otvoren pristup licenciranju prema svim dionicima na tržištu što je rezultiralo s više 160 milijardi čipova temeljenih na njezinoj tehnologiji. Riječ je o golemom eko-sustavu koji obuhvaća sve od pametnih telefona do pametnih tostera.

>>>Vrijednost Nvidie prvi put veća od vrijednosti Intela

Deal će se “opravdano suočiti s golemim otporom” kupaca Arm licenci, komentirao je novonastalu situaciju Geoff Blaber, potpredsjednik istraživanja u tvrtki za analizu tržišta CCS Insights. “Nvidijina kupnja bila bi štetna za Arm i njegov ekosustav. Neovisnost je presudna za kontinuirani uspjeh Arma i kad se to ugrozi, njegova vrijednost počet će naglo propadati,” rekao je Blaber.

Nvidia je u ponedjeljak u priopćenju za javnost javila da će za Arm platiti 40 milijardi dolara kako bi stvorila “ponajbolju kompaniju svijeta za Eru umjetne inteligencije”.

Izvršni direktor Nvidie, Jensen Huang, i njegov kolega iz Arma Simon Segars u intervjuu za Reuters kažu da će Nvidia zadržati sjedište Arma u Ujedinjenom Kraljevstvu – što podrazumijeva izuzeće od brojnih zakona o kontroli izvoza u SAD-u – i otvoren sustav licenciranja.

Huang je također rekao da će portfelj Arma biti proširen na licenciranje pojedinih dizajna u vlasništvu Nvidie, uključujući grafičke procesorske jedinice (GPU), pa bi se, u teoriji, druge kompanije našle u prilici nadmetanja s Nvidiom kroz korištenje njezine tehnologije.

Nvidia je “uložila velike napore kako bi naglasila da će Arm nastaviti djelovati kao neutralni dobavljač i (druge dionike) uvjerila da neće ometati izdavanje licenci čak i ako se kupci natječu s Nvidiom,” rekao je Linley Gwennap, glavni analitičar u The Linley Group.

“Zastrašujući konkurent”

No, drugi akteri su već nekoliko sati nakon najave preuzimanja izrazili sumnju u navedeno. “Kina će to mrziti,” rekao je za Reuters jedan od izvršnih ljudi u kineskom proizvođaču čipova uz ocjenu da će američke kompanije koje izrađuje čipove za poslužitelje vjerojatno teže nalaziti kupce na kineskom tržištu ako Arm završi pod okriljem američke tvrtke.

Dužnosnici i stručnjaci u Južnoj Koreji također drže da će kupnja Arma intenzivirati natjecanje između Nvidije, Samsunga, Qualcomma i drugih, osobito na području autonomnih automobila i drugih tehnologija budućnosti. Većina dionika izražava bojazan da će Arm povećati cijene licenci za konkurente Nvidie. “Klijenti Arma bi mogli potražiti dugoročne alternative,” rekao je južnokorejski izvor iz industrije čipova.

Park Jea-gun, čelnik Korejskog društva za poluvodičke i zaslonske tehnologije, rekao je da akvizicija predstavlja pokušaj Nvidie da napravi još dublji prodor na tržište automobilskih čipova koje će procvjetati zajedno sa širokim usvajanjem autonomne vožnje. Riječ je o teritoriju u koji velik novac ulažu Samsung, Qualcomm, Google, Uber i drugi.

“Na tržištu automobilskih procesorskih čipova pojavit će se zastrašujući konkurent,” odvagnuo je Park.

>>>Tesla će do kraja godine doseći 5 razinu autonomne vožnje: Musk

Blaber iz CCS Insighta dodaje da bi preuzimanje Arma proizvođače čipova također moglo usmjeriti prema RISC-V tehnologijama čiji je kod otvoren za korištenje i uživa podršku neprofitne zaklade bez kontrolnog entiteta.

S navedenim se složio i izvor iz jedne američke kompanije koja koristi Arm dizajn. On je naveo da u industriji već postoji sklonost prelaska s Armovih na RISC-V dizajne. “Ovo će to samo ojačati,” rekla je osoba upoznata sa stanjem na tržištu.

Nvidia je u ponedjeljak u priopćenju za javnost rekla da će za Arm platiti 40 milijardi dolara kako bi stvorila “ponajbolju kompaniju svijeta za Eru umjetne inteligencije”.