Biznis i ekonomijaPreporučeno

O novcu iz helikoptera odlučuju vlade: Mario Draghi

Zdjele s kovanicama; Foto: Dean Moriarty

Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi je rekao da vijeće guvernera treba biti otvoreno prema idejama poput Moderne monetarne teorije ističući da je ona u sferi fiskalne politike vladajućih.

“Kad pomnije pogledate, shvaćate da zadaća distribucije jednom subjektu ili drugom, to je tipično fiskalna zadaća,”

Mario Draghi

Draghi je gledište iznio na saslušanju u Europskom parlamentu u odgovoru na pitanje europarlamentarca o “novcu iz helikoptera” i najboljem načinu da se novac usmjeri u realnu ekonomiju s ciljem smanjenja nejednakosti. Zastupnik je spomenuo Modernu monetarnu teoriju i studiju bivšeg potpredsjednika Federalnih rezervi Stanleya Fischera prema kojoj bi središnje banke novac trebale davati “direktno u ruke javnih i privatnih potrošača”.

“To su objektivno prilično nove ideje,” odgovorio je Draghi. “O njima se nije razgovaralo na Upravnom vijeću. Mi bismo ih trebali pogledati, ali one nisu iskušane.”

Guverner je dodao da takve akcije, koje podrazumijevaju odluke o distribuciji, nisu nužno u sferi monetarne politike.

“Kad pomnije pogledate, shvaćate da zadaća distribucije jednom subjektu ili drugom, to je tipično fiskalna zadaća,” rekao je prema citatu Bloomberga. “To je odluka vlade, ne središnje banke … treba adresirati političko upravljanje ovim idejama,” rekao je guverner Europskom parlamentu.