PreporučenoTech

‘Obojeni program’ ovogodišnjeg Festivala znanosti

Festival znanosti, 17. u nizu, održat će od 8. do 13. travnja, njegova tema bit će boje, a na niz pitanja o bojama, poput onih što su to uopće boje i kako ih vidimo, odgovarat će se na mnogim i raznovrsnim programima priređenima u 31 gradu i mjestu diljem Hrvatske.

Festival znanosti organizira se u Hrvatskoj od 2003. kako bi znanost približio javnosti i informirao je o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanju javne percepcije znanstvenika, te motivirao mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Kako vidimo boje, što je uopće boja, znate li da su kromosomi dobili svoje ime po boji, zašto je nebo plavo, zašto je Sunce žuto, oblaci bijeli, krv crvena, a klorofil zelen?

Organizatori su pet hrvatskih sveučilišta – u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Festival znanosti 2019. zasjat će svim bojama

I ovogodišnji festival obilovat će različitim aktivnostima – predavanjima, radionicama, demonstracijama, druženjima s djecom i odraslima, prezentacijama, predstavama i izložbama na različitim lokacijama – od sveučilišta do muzeja i javnih mjesta radi uključivanja šire javnosti.

Kako se ističe u najavi, “ovogodišnji Festival znanosti zasjat će svim bojama”. Istodobno, bit će postavljena mnoga pitanja, među kojiima i: Kako vidimo boje, što je uopće boja, znate li da su kromosomi dobili svoje ime po boji, zašto je nebo plavo, zašto je Sunce žuto, oblaci bijeli, krv crvena, a klorofil zelen?

I dok organizatori znaju da postoji tisuću pitanja, dodaju kako u znanosti svaki odgovor rađa još deset novih.

Ove godine slavi se i nekoliko važnih obljetnica – 100 godina Međunarodne astronomske unije i 50 godina od spuštanja čovjeka na Mjesec, navršava se i 150 godina otkako je Dmitrij Ivanovič Mendeljejev objavio otkriće periodnoga sustava elemenata pa je tako 2019. proglašena za međunarodnu godinu periodnoga sustava elemenata.

O plastičnom otpadu u moru, europskim obrazovnim politikama…

Među mnogim festivalskim aktivnostima su izložba i radionice “Plasticamente – plastična (noćna) mora”, što će se održati u Prirodoslovnome muzeju Dubrovnik gdje će biti izloženi interaktivni eksponati načinjeni od plastike.

Procjenjuje se da oko 80 posto morskog otpada dolazi iz kopnenih izvora i aktivnosti s kopna, dok oko 20 posto otpada u moru završava kao rezultat neodgovornoga pomorskoga prometa i ribarstva.

Prema Programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), samo 15 posto morskog otpada pluta na morskoj površini, dodatnih 15 posto ostaje u vodenome stupcu, a 70 posto nalazi se na morskome dnu.

Trenutačne procjene pokazuju da danas u oceanu ima više od 150 milijuna tona plastike. Ako se ništa ne promijeni, do 2025. godine ocean će sadržavati tonu plastike na svake tri tone ribe, a do 2050. oceani bi mogli imati više plastike nego ribe.

Uz izložbu će se održati niz edukativnih radionica. Izložba će biti postavljena u sklopu ML-REPAIR projekta kojemu je cilj sprječavanje i smanjivanje unosa i raspršivanja otpada u Jadranskome moru.

Za najmlađe, članovi Udruge Tvornica Znanosti organizirat će mini znanstvene radionice i eksperimente prilagođene djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi.

Tribina za promoviranje europskih izbora

U Rijeci će se pak u sklopu 17. izdanja Festivala znanosti održati tribina “Glasaj za Europu/Glasaj za znanost” u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Udruge Universitas, a potaknuta je zbog preporuka Europske asocijacije sveučilišta da se njezine članice uključe u promoviranje europskih izbora.

Tribina će biti posvećena europskim obrazovnim politikama i utjecaju na kreiranje hrvatskih akademskih prilika, a uz rektoricu Sveučilišta u Rijeci Snježanu Prijić-Samaržiju na tribini će sudjelovati bivši voditelj kurikularne reforme Boris Jokić, dekan Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Zoran Kurelić, SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula i ravnatelj Instituta Ruđera Boškovića David M. Smith.

Među događanjima u Osijeku bit će i poster “Zeleni gradovi – izazov ili nužnost za budućnost” na kojemu će biti predstavljen koncept “zelenih gradova” koji promovira održivi razvoj uz učinkovito i racionalno trošenje resursa, a na plakatima će biti prikazano nekoliko odabranih zelenih gradova u svijetu, njihove specifičnosti, kao i razlozi zašto ih zovu zelenim gradovima.

Jedan od mnogih programa je splitski u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) gdje će biti održana interaktivna radionica “Postani i ti istraživač”, te izložba pod nazivom “Coloratum”.

Za najmlađe, članovi Udruge Tvornica Znanosti organizirat će mini znanstvene radionice i eksperimente prilagođene djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, te općenito široj populaciji.