FunPreporučeno

Od 25. do 28. listopada besplatan ulaz u svijet animacije u Zagrebu, Varaždinu i Šibeniku: ASIFA

ASIFA Hrvatske ove godine priređuje 18. Međunarodni dan animacije, u okviru kojega će se od 25. do 28. listopada u Zagrebu, Varaždinu i Šibeniku prikazivati novija hrvatska animirana ostvarenja, uz razgovore s njihovim autorima, pitching forum, radionice i izložbu.

Uz Međunarodni dan animacije već se tradicionalno prikazuju animirani filmovi nastali u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji od prethodnog Dana, a ove godine dio programa bit će posvećen i japanskim kratkometražnim filmovima.

Dio je to međunarodnog obilježavanja tog dana, 28. listopada kada se u pedesetak država diljem svijeta, u čast prve projekcije animiranog filma u kinu u Parizu priređuju slični programi. Obilježavanje je pokrenulo 2002. Međunarodno udruženje za animirani film – ASIFA, a u Hrvatskoj ga od tada slavi i hrvatski ogranak udruženja.

>>>Sve je sjebano i sve je po starom u najavi 4. sezone Ricka & Mortyja: VIDEO

Manifestaciju će otvoriti u zagrebačkom kinu Tuškanac dodjela ASIFA-ine nagrade za životno djelo animatoru, redatelju, scenaristu, karikaturistu, ilustratoru i scenografu Borisu Kolaru te otvorenje izložbe njegovih radova u foajeu kina.

Recentni hrvatski kratki animirani filmovi prikazivat će se u kinu Tuškanac od 25. do 27. listopada u večernjim satima, u nekoliko blokova i tri natjecateljske kategorije: profesionalni film, studentski film i film za djecu.

Članovi ovogodišnjeg stručnog žirija su Petra Zlonoga, Jelena Oroz i Andrej Rehak.

Među studentskim filmova u natjecateljskom programu su ” Odrasti u malo drvo” Noemi Rebić, “Osmijeh” Mateje Kovač, “Zagubljena sjećanja” Ivane Radić i mnogi drugi.

Konkurencija profesionalnih kratkometražnih animiranih filmova donosi, među ostalim, “Albatros” Nenada Jankovića, “Mačka je uvijek ženska” Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, “Na putu” Mislava Muretića.

Od filmova za djecu koji se natječu za nagrade bit će, između ostalih, “Predstavljanje Knjigoljuba” Ivice Valentića, “Balada o fruli i ogrlici” Martina Babića i “Profesor Baltazar – Augustova treća sreća” Borisa Kolara.

>>>Stiže druga sezona očajavajućeg Disenchantmenta: trailer

U subotu, 26. listopada će se održati ASIFA Pitching Forum, program posvećen poticanju razvoja kratkog animiranog filma, za koji su prijave otvorene do ponedjeljka, 21. listopada.

Kroz taj dio programa pet finalista prezentirat će svoje projekte pred stručnim timom i publikom, kojima će prethoditi trening pitchinga. U ‘speed dating’ dijelu foruma, svaki će finalist imati priliku podrobnije predstaviti sebe i projekt, u kratkom razgovoru ‘jedan na jedan’, svakome od stručnjaka pojedinačno, s ciljem primanja još izravnije povratne informacije i osobnijeg savjetovanja.

Članovi tima stručnjaka su Martina Meštrović, Daniel Šuljić i Matija Pisačić, a moderator foruma bit će Draško Ivezić.

Dan animacije posvećen je i najmanjima – animatorica Petra Balekić održat će u nedjelju 27. listopada radionicu animacije ‘Moj čud(es)ni ljubimac’, a bit će prikazani i filmovi iz natjecateljske kategorije kratkih filmova za djecu, kao i jedan dugometražni dječji film.

>>>VIDEO: Dora istražuje! Rješava nerješiv misterij izgubljene civilizacije Inka

U Varaždinu se međunarodni dan animacije, u organizaciji festivala VAFI&RAFI, obilježava 27. listopada u kinu Gaj, gdje će se prikazati produkcije VANIMINE i filmova s 15 ljetnih filmskih radionica, te projekcija kratkih filmova za djecu pod nazivom The Best of RAFI, koja nudi izbor najboljih filmova s prošlogodišnjeg RAFI-ja, internacionalnog festivala animiranog filma za djecu održanog u Rijeci.

Izbor iz bogate produkcije japanskih kratkih animiranih filmova predstavit će se u Šibeniku, 28. listopada u Gradskoj knjižnici, u organizaciji udruge Supertoon, a u sklopu razmjene filmova kroz svjetsku organizaciju ASIFA.

>>>Stiže ekranizacija kultne mange užasa i spirale: Uzumaki teaser

Ovogodišnji, 18. Međunarodni dan animacije podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Grad Zagreb, a izvodi se u partnerstvu s kinom Tuškanac i Hrvatskim filmskim savezom.

Ulaz je besplatan na sva događanja.