Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Odlučan strateški i analitički lider’ imenovan izvršnim direktorom BMW-a

BMW je imenovao Olivera Zipsea za svog novog izvršnog direktora s nadom da će njegov set liderskih vještina kompaniji vratiti vodeću poziciju na tržištu luksuznih automobila koju je preuzeo Mercedes-Benz.

Zipse se BMW-u pridružio 1991. godine kao vježbenik pa nastavio raditi na strategijama brendiranja i razvoja proizvoda sve do imenovanja u upravni odbor gdje je bio zadužen za proizvodnju.

“Stručnost proizvodnje je važna, ali ako želite izbjeći da postanete proizvođač hardvera za Google i Apple, vi morate imati sposobnost penjanja hranidbenim lancem u softveru i podacima,”

“S Oliverom Zipseom, odlučni strateški i analitički lider preuzima rukovodstvo upravnim odborom BMW AG-a. One će BMW grupi dati novi zamašnjak u oblikovanju budućnosti mobilnosti,” rekao je Norbert Reithofer, predsjednik nadzornog odbora kompanije.

>>>Hans Zimmer komponirao zvuk za električni BMW M NEXT generacije, poslušajte

BMW je pod vodstvom izvršnog direktora na odlasku, Haralda Kruegera, u 2016. godini izgubio titulu prvaka na tržištu luksuznih automobila i predao je Mercedes-Benzu. Kompanija je sporo reagirala na uspjeh Tesle, koji je od startupa brzo prerastao u lidera tržišta premium električnih limuzina.

Reuters piše da je BMW vodio na početku utrke, ali je ambicije usporila loša prodaja skupog gradskog automobila i3 što je Tesli omogućilo dominaciju tržištem.

Krueger, čija strategija podrazumijeva traženje šireg konsenzusa za usmjeravanje poslovanja, se pokazao sramežljiv u ulasku na tržište električnih vozila. Njegov mandat je izazvao nezadovoljstvo vodstva BMW-a i gubitak izuzetnih tech stručnjaka, uključujući Christiana Sengera, danas člana upravnog odbora Volkswagena (VW) zaduženog za softver i Markusa Diesmanna kojeg promatrači industrije vide kao budućeg izvršnog direktora Audija.

Oliver Zipse; Foto: BMW

Duesmanna i Sengera je ugrabio izvršni direktor Volkswagena Herbert Diess, nekoć i sam član upravnog odbora BMW-a. On je kompaniju napustio u 2015. dijelom jer nije dobio izvršno mjesto zbog svog “nestrpljivog i autokratskog” vodstva. Diess je dolaskom u VW-u progurao radikalnu strategiju za masovnu proizvodnju električnih automobila s cijenom od 80 milijardi eura i osigurao povoljno partnerstvo za razvoj autonomnih i električnih vozila s Fordom.

Zipse ulogu izvršnog direktora preuzima 16. kolovoza uslijed velike tranzicije automobilske industrije prema električnim i autonomnim vozilima.

Tradicionalne prvake automobilske industrije generalno je zatekao prodor softvera u pretežito hardverski sektor. “Tesla ima prednost od tri do četiri godine na područjima poput softvera i elektronike. Milenijalci su puno više fokusirani na te stvari i postoji rizik da Nijemci ne mogu sustići konkurenciju,” rekao je analitičar UBS-a, Patrick Hummel.

>>>Kraj puta za VW ‘bubu’

BMW od novog izvršnog direktora, koji preferira odijela i kravate umjesto otvorenih košulja i tenisica, očekuje strategiju za odmjeravanje s tehnološkim divovima poput Applea ili Googlea s rastućim interesom i apetitom za automobilsku industriju.

“Stručnost proizvodnje je važna, ali ako želite izbjeći da postanete proizvođač hardvera za Google i Apple, vi morate imati sposobnost penjanja hranidbenim lancem u softveru i podacima,” izjavio je uz zahtjev za anonimnost bivši član upravnog odbora BMW-a za Reuters.