PolitikaPreporučeno

‘Krajnje nesretan slogan’: Trumpove zapaljive riječi izazvale požar

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak se pokušao distancirati od svojih pobornika koji su zagrijani njegovim rječitim napadom na demokratsku zastupnicu somalijskog porijekla Ilhan Omar krenuli klicati “pošaljite je natrag”.

Slogan je zabrinuo i uzbunio republikance koji se pribojavaju da bi slični zapaljivi “napjevi” mogli postati tema američkih predsjedničkih izbora u 2020. godini.

>>>‘Trump je tabu’: ponajbolji karikaturist Kanade izgubio glavnog poslodavca

“Mi ne možemo bit definirani ovim,” rekao je konzervativni Mark Walker i dodao da su stranački lideri iz zastupničkog doma o potencijalnom političkom riziku uz doručak razgovarali s potpredsjednikom Mikeom Penceom. Republikanci su nakon konzultacija osudili jezik Trumpovih pristaša.

“Slogan poput ‘pošalji je natrag’ je ružan i opasan. On je neizbježna posljedica demagogije predsjednika Trumpa. Ovako počinju najgore epizode u povijesti. Mi ovom čovjeku ne smijemo dozvoliti da nas odvede na takvo mjesto.”

Justin Amash

Predsjednik je, za njega uobičajeno, vatru potpirio na Twitteru gdje je sugerirao da bi se Omar i još tri demokratske zastupnice američkih manjina “trebale vratiti” odakle su stigle. Poruka je u prvom valu širenja mrežom izazvala val osuda, ali i popravila njegovu popularnost.

Zabrinutost za sigurnost zastupnica

Uz Omar, u okršaju s Trumpom sudjeluju Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib i Ayanna Pressley. Sve zastupnice imaju američko državljanstvo te su, s izuzetkom Omar, rođene u Americi.

Igranje vatrom u već zapaljivoj atmosferi brine i sigurnosne službe. Predsjedatelj Odbora za domovinsku sigurnost Bennie Thompson zatražio je u četvrtak žuran sastanak s policijom na Capitol Hillu i razgovore o napadima predsjednika na zastupnice.

>>>Trump: Njemačka je delinkventna

“Predsjednik je prošle noći na predizbornom skupu još jednom koristio zapaljivu retoriku o četiri zastupnice,” napisao je u pismu policiji Thompson. “Mi moramo brzo adresirati povećanu prijetnju ovim i drugim članovima Kongresa.”

“Nisam ja, oni su”

Trump se dan poslije govora pokušao distancirati od slogana. On je novinarima ispred Bijele kuće rekao da se “osjeća pomalo loše oko toga.”

“Ja bih rekao da s tim nisam bio sretan. Ja se s tim nisam složio. S druge strane, ja to nisam rekao. Oni jesu a ja se nisam složio.”

Reuters navodi da je zaključno s četvrtkom svoju kritiku Trumpovoj retorici uputilo četrdesetak od 250 republikanaca u Kongresu. Slogan je “krajnje nesretan po našu zemlju (…) meni je drago da je predsjednik progovorio protiv njega,” izjavio je republikanski senator Mitt Romney.

>>>Trump se iz nuklearnog sporazuma s Iranom povukao iz pakosti prema Obami: memo

Američki zastupnik Justin Amash, dugogodišnji kritičar Trumpa koji je ovog mjeseca napustio Republikansku stranku i postao neovisnim, na Twitteru je napisao: “Slogan poput ‘pošalji je natrag’ je ružan i opasan. On je neizbježna posljedica demagogije predsjednika Trumpa. Ovako počinju najgore epizode u povijesti. Mi ovom čovjeku ne smijemo dozvoliti da nas odvede na takvo mjesto.”