PolitikaPreporučeno

Trump: Njemačka je delinkventna

Američki predsjednik Donald Trump u intervjuu za Fox News sugerira da bi svoje umijeće sklapanja poslova nakon Kine mogao usmjeriti na Europu i “delinkventnu Njemačku.”

Nakon generalno zanimljive tirade o Kini i svijetu koji iskorištava Ameriku on je rekao kako je EU stvoren radi trgovine i nauštrb američke hegemonije pa Njemačku izdvojio kao posebnog “delinkventa” koji “neprijateljskoj Rusiji plaća milijarde dolara za LNG”.

>>>Trump prijeti sankcijama za Sjeverni tok 2: ‘mi štitimo Njemačku od Rusije’

Izrazio je i nezadovoljstvo europskom povjerenicom za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, kandidatkinjom političke grupacije Obnovimo Europu (nekoć ALDE) za predsjednicu Europske komisije.

Predsjednik je rekao da SAD čuva EU od Rusije i da je Njemačka “posebno delinkventna” u financiranju NATO-a pa odvaja “samo jedan” od ciljanih dva posto.

“Imate tu ženu u Europi, ja je neću imenovati, ali je zapravo razmatraju za nasljednicu Junckera jer će se on u nekom trenutku umiroviti. Ona mrzi Sjedinjene Američke Države, možda više nego ikoja osoba koju poznajem,” rekao je. “To što ona radi našoj zemlji – ona tuži sve naše kompanije. Znate, i mi bi trebali tužiti Google i Facebook i možda i hoćemo, OK. Ali oni tuže Apple za milijarde dolara. Oni tuže sve i dvosmjerno poslovanje čine teškim, gotovo nemogućim.”

Trump je u intervjuu otkrio da štuje predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junkcera kao “fantastičnog džentlmena i čvrstog poslovnog čovjeka”. Pohvalio je i guvernera Europske središnje banke koja je nedavno nastavila s plaćanjem banaka za uzimanje novca i drugim poticajnim mjerama.

>>>Vestager: Google štuje odredbe o online trgovcima, konkurentskim platformama

Iako je američki predsjednik nestrpljiv, izvjesno je da će Fed uskoro početi s defanzivnim monetarnim manevrima.