Biznis i ekonomijaPreporučeno

Realekonomija rijetkih zemnih metala

Rastuća napetost između Sjedinjenih Američkih Država i Kine izaziva zabrinutost da bi Peking svoju dominantnu poziciju dobavljača rijetkih metala mogao iskoristiti kao polugu u rastegnutim trgovinskim pregovorima između dviju ekonomskih velesila. SAD je od 2014. do 2017. godine 80% svojih potreba za rijetkim metalima zadovoljio uvozom iz Kine koja prema istraživačkoj tvrtki Adamas Intelligence posjeduje 85% svjetskog kapaciteta za preradu sirovina. Ostatku svijeta bi trebale godine da izgradi dovoljno tvornica i nadomjesti 220,000 tona iz Kine, alternativno, takve bi tvornice izgubile na konkurentnosti nakon normalizacije trgovinskih odnosa, piše Reuters.

Rijetki zemni metali ili rijetki zemni elementi čine skup od sedamnaest kemijskih elemenata u periodnom sustavu elemenata kojih ima u obilju ali su raspršeni i rijetko se nalaze u koncentriranim, za ekonomsku eksploataciju isplativim oblicima.

Primjena

Rijetki metali koriste se u punjivim baterijama za električne i hibridne automobile, naprednoj keramici, računalima, DVD uređajima, vjetroturbinama, katalizatorima u automobilima i naftnim rafinerijama, monitorima, televizorima, rasvjeti, laserima, optičkim vlaknima, supravodičima i poliranju stakla.

>>>S globalnih burzi u svibnju izbrisano više od dva bilijuna dolara

Nekolicina rijetkih elemenata, poput neodimija i disprozija, ključna je za motore u električnim automobilima. Drugi se koristi u vojnoj industriji, uključujući mlazne motore, sustave za navođenje raketa, obrambene raketne sustave, satelite i već spomenute lasere.

Potencijalno remećenje opskrbe ponajviše bi utjecalo na prvake američkog vojno-industrijskog kompleksa kakvi su Raytheon, Lockheed Martin ili BAE Systems. Apple rijetke metale koristi za dijelove zvučnika, kamera i za vibraciju svojih uređaja.

Sjedinjene Države su prošle godine uvezle rijetkih zemnih spojeva i metala u vrijednosti 160 milijuna dolara, što je gotovo 17% više nego 2017. godine. Oko 60% je bilo namijenjeno katalizatorima u naftnim rafinerijama i automobilima.

Japan je u travnju prošle godine javio o masivnom nalazištu isplativih koncentracija sirovina u svom podmorju. Istraživači su rekli da je otkriveno ”polu-beskrajno” obilje koje globalne potrebe može zadovoljavati stotinama godina.

Japanski poučak

Japan je u 2010. godini Kinu optužio da je zaustavila izvoz rijetkih metala iz političkih razloga, što je rezultiralo ograničenim repozicioniranjem i nastojanjem da se umanji ovisnost o jednom dobavljaču sa značajnom pregovaračkom snagom i potencijom nametanja nepoštenih trgovačkih praksi. Američka vlada i privatna industrija ovisnost o kineskim dobavljačima otad umanjuju gomilanjem zaliha i komponentni, navodi stručnjak za opskrbne lance Eugene Gholz, nekoć savjetnik u Pentagonu a danas profesor na Sveučilištu Notre-Dame.

>>>‘Vidljiva ruka’ Trumpa udarila manufakturu diljem Azije, potpirila strah od recesije

Kineski predsjednik Xi Jinping je 20. svibnja posjetio jednog od proizvođača rijetkih metala na jugu Kine što je rezultiralo rastom cijena dionica u sektoru i raspirilo špekulacije da Peking promišlja o korištenju “raritetnih” sirovina u trgovinskom sukobu sa SAD-om. Grafika Reutersa bilježi skok izvoznih cijena.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima