Biznis i ekonomijaPreporučeno

Peking ‘ozbiljno razmatra’ ograničavanje izvoza rijetkih zemnih metala SAD-u

Peking “ozbiljno razmatra” ograničavanje izvoza sedamnaest kemijskih elemenata (wiki), poznatijih kao rijetki zemni metali, u Sjedinjene Američke Države, objavio je u utorak uvijek dobro informirani glavni urednik kineskog Global Timesa.

Viši dužnosnik iz Kineske komisije za reformu i nacionalni razvoj u utorak je za agenciju Xinhua izjavio da će domaća potražnja za rijetkim metalima biti prioritet, iako će Kina odgovoriti na “razumnu potražnju” drugih zemalja. Dužnosnik nije ponudio detalje, ali je glavni urednik Global Timesa Hu Xijin na Twitteru dodao: “Prema mojim saznanjima, Kina ozbiljno razmatra ograničavanje izvoza rijetkih zemnih metala u SAD. Kina bi u budućnosti mogla posegnuti za drugim protumjerama.”

Kineski državni mediji prošlog su tjedna javili da je predsjednik Xi Jinping posjetio jednog od proizvođača rijetkih metala na jugu Kine, što je rezultiralo rastom cijena dionica u sektoru i raspirilo špekulacije da Peking promišlja o korištenju “raritetnih” sirovina u trgovinskom sukobu sa SAD-om, navodi Reuters.

SAD je od 2014. do 2017. iz Kine uvezao oko 80 posto rijetkih metala i oni nisu na aktualnoj listi proizvoda i usluga pogođenih američkim carinama. S druge strane, Peking je carine na uvoz američkih metalnih sirovina povećao s 10 na 25 posto u mjeri koja na snagu stupa s početkom lipnja.

>>>Kina uzvratila carinski udarac, Trump zasvirao pomirljivu notu

Inače, rijetki metali i nisu tako raritetni kako sugerira atribut u njihovu nazivu. Oni su uobičajeni u zemljinoj kori. Kina trenutno zadovoljava većinu globalne potražnja, ali je Japan u travnju prošle godine javio o masivnom nalazištu sirovina u svom podmorju. Istraživači su rekli da je otkriveno ”polu-beskrajno” obilje koje globalne potrebe može zadovoljavati stotinama godina.