Biznis i ekonomijaPreporučeno

Kina uzvratila carinski udarac, Trump zasvirao pomirljivu notu

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je zasvirao pomirljivu notu nakon što je Kina, pomalo neočekivano, ignorirala njegova “oštra upozorenja” i uzvratila na američko prošlotjedno uvođenje carina na kinesku robu ukupne vrijednosti od oko 200 milijardi dolara.

Kina je na ofenzivu odgovorila revidiranjem postojeće liste od  5,140 američkih proizvoda na koje naplaćuje carine u iznosima od 5 do 25 posto. Popisu američkih roba u vrijednosti od oko 60 milijardi dolara dodani su za američko gospodarstvo beznačajni tekući plin i smrznuto povrće.

>>>Peking ‘ozbiljno razmatra’ ograničavanje izvoza rijetkih zemnih metala SAD-u

“Kineska prilagodba i povećanje carina stižu u odgovoru na američki unilateralizam i protekcionizam,” navodi se u izjavi kineskog ministarstva financija. “Kina se nada povratku SAD-a na pravi put bilateralne trgovine i ekonomskih konzultacija.”

Iz ministarstva izražavaju nadu da će im Amerika izaći u susret “na polovici puta” i kažu da nove carine na snagu stupaju 1. lipnja.

“Kineska prilagodba i povećanje carina stižu u odgovoru na američki unilateralizam i protekcionizam. Kina se nada povratku SAD-a na pravi put bilateralne trgovine i ekonomskih konzultacija.”

Trump je u ponedjeljak potvrdio da će idućeg mjeseca razgovarati sa svojim kineskim parnjakom Xi Jinpingom, rekavši da očekuje “jako plodonosne” rezultate. “Mi s njima pregovaramo. Mi imamo jako dobre odnose. Možda se nešto dogodi. Mi ćemo se sastati, kako ste već upoznati, na skupu G20 u Japanu i to će biti, po mom mišljenju, jako plodonosni sastanak,” izjavio je novinarima  u Bijeloj kući.

Zabrinutost američkih izvoznika

New York Times piše da je većina revidiranih kineskih carina na gornjoj granici od 25 posto. Iako Amerika ima veći manevarski prostor i u konačnici može povećati tarife na svu kinesku robu čija je ukupna vrijednost oko 350 milijardi dolara, analitičari se pribojavaju alternativnih načina odmazde.

Hu Xijin, dobro umrežen glavni urednik tabloida Global Times u vlasništvu Kineske komunističke partije u ponedjeljak je na Twitteru objavio da bi Kina mogla potpuno zaustaviti kupnju američkih proizvoda iz energetskog i poljoprivrednog sektora, ograničiti poslovanje američkog uslužnog sektora ili dodatno udariti američkog proizvođača aviona Boeing koji već trpi teške tržišne posljedice nakon što je otkriveno da je profit pretpostavio sigurnosti putnika. Xijin također citira gledište neimenovanih kineskih akademika navodeći da jačaju špekulacije o prodaji američkih državnih obveznica u vlasništvu Kine.

>>>Huawei ‘na koljenima’: nismo očekivali tako snažnu i sveprisutnu odlučnost SAD-a da nas slomi

“Mi smo očito jako zabrinuti kako će Kina odgovoriti i hoće li početi ciljati američke kompanije u Kini. Ja zasigurno ne mogu ponuditi optimizam,” rekao je za New York Times predsjednik Nacionalnog vijeća za vanjsku trgovinu Rufus Yerxa, zastupnik interesa američkih izvoznika.

Kineska odmazda je pogodila sve svjetske burze, niti jedan od vodećih globalnih indeksa ponedjeljak nije završio u plusu.