Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Vidljiva ruka’ Trumpa udarila manufakturu diljem Azije, potpirila strah od recesije

Većina azijskih zemalja prošlog je mjeseca zabilježila kontrakciju i pad aktivnosti u proizvođačkom sektoru što potpiruje strahove od globalne recesije, piše Reuters.

Izgledno je da će indikatori i indeksi za proizvođački sektor nastaviti propadati u dolazećim mjesecima zajedno s uvođenjem novih carinskih tarifa između Pekinga i Washingtona.

“Investitori će možda morati prihvatiti da je SAD-u udobno voditi trgovinske ratove na brojim frontama,”

Hannah Anderson

Pojedini ekonomisti predviđaju svjetsku recesiju i novu “utrku prema dnu” s kamatnim stopama ukoliko se trgovinske napetosti ne primire na sastanku G20 u japanskom gradu Osaki krajem lipnja kad bi se mogli susresti američki predsjednik Donald Trump i kolega mu Xi Jinping.

U Kini, ekonomskom srcu Azije, privatni Caixin/Markit Indeks proizvodnih menadžera nabave (PMI) pokazao je neznatni rast s 50.2 postotnih bodova. Anketa je istovremeno detektirala najmanju dozu optimizma među proizvođačima otkad su započela ispitivanja u travnju 2012. godine.

Službeni podaci o proizvodnji za koje analitičari kažu da nude potpuniju sliku stanja u sektoru, u petak su pokazali sažimanje aktivnosti uslijed izostanka domaće i vanjske potražnje.

Šire, PMI su u svibnju zaronili u negativni teritorij (ispod 50 postotnih bodova) u Japanu, Južnoj Koreji, Maleziji i Tajvanu, bili ispod očekivanja u Vijetnamu i blago se popravili za Filipine.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) u sektoru. 

Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

“Dodatni šok od eskalacije trgovinskih napetosti neće biti dobar za globalnu trgovinu i ako potražnja u SAD-u, Kini i Europi nastavi mekšati, što je vrlo izgledno, to će biti loše za čitavu Aziju,” rekao je Aidan Yao, viši ekonomist za tržišta u razvoju u AXA Investment Managers. “U smislu odgovora monetarnom politikom, gotovo svugdje će započeti utrka prema dolje.”

>>>Naša ponuda da bankama plaćamo za uzimanje novca ne bi trebala postati trajni instrument: Nowotny

Očekuje se da će središnje banke Australije i Indije kamatne stope smanjiti već ovog tjedna i da će istim smjerom u dolazećim tjednima i mjesecima krenuti druge središnjice širom svijeta, navodi Reuters.

“Vidljiva ruka” Donalda Trumpa

Trgovinski sukob između Kine i Sjedinjenih Američkih država iznenada je eskalirao prošlog mjeseca kad je američki predsjednik Donald Trump povećao carine s 10 na 25 posto za stotine milijardi dolara vrijednu kinesku robu i zaprijetio novim carinama na sav uvoz iz Kine.

“Mi to uzimamo ozbiljno. To znači da trgovinski rat nije samo prerastao u tehnološki, već također u široki poslovni rat. Bit će još akcija odmazde od Kine, posebice u tehnološkom sektoru,”

Iris Pang

>>>Kina uzvratila carinski udarac, Trump zasvirao pomirljivu notu

Ako se to dogodi i Kina uzvrati udarac, “mi bismo mogli završiti u (globalnoj) recesiji unutar tri kvartala,” kaže Chetan Ahya, glavni ekonomist za globalnu ekonomiku Morgan Stanleya.

Kina je u petak zaprijetila da će objaviti svoju listu “nepouzdanih” stranih firmi, grupa i pojedinaca koji štete interesima kineskih kompanija. Riječ je o odgovoru na sličnu zabranu u SAD-u koja je teško pogodila kineskog proizvođača telekomunikacijske opreme Huawei.

“Mi to uzimamo ozbiljno. To znači da trgovinski rat nije samo prerastao u tehnološki, već također u široki poslovni rat. Bit će još akcija odmazde od Kine, posebice u tehnološkom sektoru,” rekla je Iris Pang, ekonomistica za Kinu u IGN-u.

Washington je prošlog tjedna dodatno zagrijao situaciju i potpirio strahove otvaranjem nove fronte prema Meksiku što je uzrokovalo pad vrijednosti dionica širom svijeta.

>>>SAD i Meksiko potpisali sporazum o zaustavljanju migracija, Trump suspendirao carine

Južnokorejski izvoz, prihvaćen kao mjerilo svjetskog rasta, u svibnju je pao za 9.4 posto, značajno više od prognoza analitičara o poniranju od 5.6 posto.

“Investitori će možda morati prihvatiti da je SAD-u udobno voditi trgovinske ratove na brojim frontama,” rekla je upravljačica imovinom J.P. Morgana, Hannah Anderson. “Kolektivno, to podrazumijeva limb za investitore koji sadrži veću nepostojanost i manji rast.”