Biznis i ekonomijaPreporučeno

Trumpove carine Meksiku poljuljale dionice Fiata i VW-a, zacrvenile sve europske burze

Trumpove carine Meksiku poljuljale dionice Fiata i VW-a, zacrvenile sve europske burze

Europske dionice u petak su pale na najniže razine u posljednja tri mjeseca, predvođene proizvođačima automobila Fiat i Volkswagen.

Pad od 2.7 posto bilježi Europski automobilski indeks (MSCI Europe), najveći gubitnici su Fiat Chrysler i Volkswagen čije su dionice nže za po 3 posto.

Američki predsjednik Donald Trump je danas otvorio novu frontu u trgovinskom sukobu SAD-a s ostatkom svijeta i najavio uvođenje carina na svu meksičku robu uvjetujući njihovu postojanost i trajnost suzbijanjem priljeva imigranata.

Burze su pritisnute i lošijim od očekivanih rezultatima kineske industrije, koja se u svibnju našla u negativnom teritoriju.

U 10 sati svi su europski sektori bili u crvenom, investitori bježe od ranjivih dionica prema sigurnim lukama državnih obveznica. Njemački DAX, inače ranjiv na rizike u globalnoj trgovini danas bilježi najnižu vrijednost u posljednja tri mjeseca.

>>>SAD i Meksiko potpisali sporazum o zaustavljanju migracija, Trump suspendirao carine

Vidljivo je i povlačenje investitora od Meksiku izloženih španjolskih banaka Santander, Sabadell i Bilbao čije su dionice kliznule između 3.6 i 1.8 posto, javlja Reuters.