Biznis i ekonomija

Trump zaprijetio carinama na svu robu iz Meksika, uvjetovao ih migracijom i potopio burze

Kretanja budućnosnica sugeriraju loš dan na svjetskim burzama nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio carine od 5 posto na svu robu iz Meksika. Japanski Nikkei (N225) i Južnokorejski KOSPI u prvim satima trgovanja bilježe pad od jedan posto, budućnosnice su jučer predvidjele slična kretanja za S&P 500 i Nasdaq.

Meksiko je najveći trgovinski partner SAD-a, ujedno središnji opskrbni i dobavljački partner za brojne američke kompanije, uključujući Ford i Walmart. Nacija je zbog izrazito konkurentne cijene rada omiljena među japanskim proizvođačima automobila pa je najava Trumpa u petak izazvala snažan pad dionica Mazde i Kia Motorsa (obje za 6%), odnosno Toyote, Honde, Nissana i Hyundai (sve za oko 3 ili više posto).

Trump je na Twitteru zacvrkutao da će carine prema Meksiku na snagu stupiti 10. lipnja i trajati sve dok “ilegalni migranti koji dolaze kroz Meksiko u našu zemlju, STANU.”

Predsjednik je carine uvjetovao migracijskim pritiskom, rekavši da će SAD stope povećati na 10 posto s 1. srpnjem ako Meksiko ne zaustavi priljev. Bijela kuća dodaje da će, u slučaju nastavka migracija, carine skočiti na 15 posto 1. kolovoza, 20 posto s 1. rujnom i 25 posto 1. listopada.

“Carine će ostati na razini od 25 posto sve dok Meksiko značajno ne zaustavi priljev ilegalnih stranaca kroz svoj teritorij,” navodi Bijela kuća u izjavi koju prenosi CNN Business.

>>>SAD i Meksiko potpisali sporazum o zaustavljanju migracija, Trump suspendirao carine

Američka gospodarska komora procjenjuje da o trgovini s Meksikom ovisi oko šest milijuna američkih radnih mjesta.

WTF su budućnosnice?

Budućnosnice su ugovori prema kojima se temeljna imovina (roba, obveznica, dionice, valuta) mora isporučiti unaprijed utvrđenog datuma u budućnosti. Drugim riječima, one obvezuju obje ugovorne strane da transakciju provedu određenog datuma u budućnosti.

Primjerice: Croatia Airlines (CA) ne može predvidjeti cijenu goriva za tri mjeseca, ali želi smanjiti rizik podnošenja velikih gubitaka u slučaju naglog rasta cijene goriva. Kako bi izbjegla taj rizik, može zaključiti terminski ugovor sa svojim španjolskih dobavljačem goriva Repsolom prema kojemu će od Repsola za tri mjeseca kupiti gorivo po cijeni od 100 € po barelu. Nakon što se ugovor zaključi, CA je zajamčena isporuka potrebnog goriva po navedenoj cijeni bez obzira na to kolika će biti njegova cijena u budućnosti (izvor ZSE).