Biznis i ekonomijaPreporučeno

Omanski zaljev: dva tankera oštećena u napadima – posade evakuirane, cijene nafte poletjele

Dva tankera su oštećena a njihove posade evakuirane nakon napada u Omanskom zaljevu, javljaju u četvrtak agencije.

Jedan od brodova, Front Altair pod zastavom Maršalovih otoka i s teretom petrokemijske sirovine plamtio je u vodama između arapskih država Zaljeva i Irana.

Iranska državna agencija javlja da je taj tanker potonuo, no norveški vlasnik tvrdi da on plovi i da je posada sigurna. Drugi tanker Kokuka Courageos pod zastavom Paname i u vlasništvu kompanije Kokuka Sangyo sa sjedištem u Japanu nakon napada je evakuiran i prepušten plutanju, navodi Reuters.

Frka u zaljevu stiže nakon jučerašnje vijesti o golemom gomilanju zaliha sirove nafte i motornih goriva u Sjedinjenim Američkim Državama što je rezultiralo padom cijena, posebice u Teksasu. U odgovoru na današnje incidente cijene nafte više su se nego oporavile i u prosjeku skočile za oko 4 posto.

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif u prvoj reakciji kaže da su događaji toliko sumnjivi da ih riječ “sumnjivo” niti ne može opisati.

“Napadi na tankere povezane s Japanom dogodili su se tijekom sastanka japanskog premijera Abea Shinzoa s ajatolahom Alijem Hameneijom koji su vodili opsežne i prijateljske razgovore,” objavio je Zarif na Twitteru: 

Japanski vlasnici: tanker je “napadnut” s “nekom vrstom granata”

Vlasnici tankera Kokuka Courageous kažu za CNN da je brod napadnut dva puta s “nekom vrstom granata”. Prvi udar je bio iznad razine more i tanker je nakratko gorio prije nego što je plamen ugašen, rekao je menadžer japanske tvrtke Kokuka Sangyo.    

Čitava posada sačinjena od 21 državljana Filipina je nakon drugog napada evakuirana čamcima za spašavanje i ukrcana na drugi brod koji putuje prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima.