Biznis i ekonomija

Osječkim poduzetnicima predstavljene šarolike mogućnosti EU fondova | HUP  

Damir Zorić; Foto: HUP

U petak je u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Osijeku održana konferencija “Mogućnosti EU fondova za poduzetnike” u organizaciji HUP- Regionalnog ureda Osijek.

Skup je organiziran s ciljem jačanja svjesnosti o mogućnostima koje se pružaju poduzetnicima kroz EU fondove, fokus je bio na uočavanju prepreka prilikom samog apliciranja, a uvodno su ga otvorili Damir Zorić, glavni direktor HUP-a i Ivan Sarić, direktor Regionalnog ureda Osijek.

“Bez ambicije nema uspjeha, ona je glavni pokretač svega. Pozivam vas sve da u vođenju svojih tvrtki i u javnoj odgovornosti budete što ambiciozniji i da se ne bojite izazova. Mogućnosti koje nam pružaju EU fondovi su znatne i samo od naše ambicije i pameti ovisi koliko ćemo sredstava iz EU povući i u kojoj mjeri ćemo ostvariti postavljene ciljeve.  Mislim da to možemo. S ovim danom počinjemo taj izazovan put pa možemo reći da je danas dobar dan za Osijek i Slavoniju. Očekujemo nastavak ove suradnje i u ostalim regijama Hrvatske,” rekao je Zorić.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u svom je izlaganju podcrtala razmjere potpora koje su poduzetnicima na raspolaganju u novom proračunskom razdoblju.

“Još uvijek imamo mogućnosti financiranja poduzetničkih projekata iz prethodnog proračunskog razdoblja. Za razdoblje 2021.-2027. imamo sada jedan novi trenutak, upravo smo u završetku izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. Jasno smo kreirali smjerove i strateške ciljeve. Vizija nam govori kako želimo da Hrvatska izgleda za sljedećih 10 godina. Naše ambiciozne ciljeve možemo postići upravo kvalitetnim korištenjem izvora iz EU fondova. Više od 24 milijarde eura dostupno nam je kroz narednih 9 godina. Strategija je ipak samo dokument i nije čudotvorna, ona sama neće donijeti blagostanje, već ono ovisi o rezultatima rada javnog i privatnog sektora.”

>>>U prijedlogu Komisije tri sigurnosne mreže, velebni novac za Hrvatsku: EU sljedeće generacije

Ana Fresl, predsjednica HUP- Udruge profesionalaca za fondove EU i ekonomski analitičar Velimir Šonje na konferenciji su održali zajedničku prezentaciju “Privatne investicije za Slavoniju” koja je okupljenim poduzetnicama približila mogućnosti financiranja koje su im na raspolaganju. Područja financiranja u oba programa (Višegodišnji financijski okvir i Next Generation EU) obuhvaćaju investicije u poduzetnike, od malih vaučer shema, preko ulaganja u imovinu (izgradnja i opremanje), digitalizacije poslovanja, do velikih investicija u istraživanje, razvoj i inovacije. Poduzetnicima je na raspolaganju preko 23 milijarde eura kroz oba programa.

Grabancijaš/HUP