PolitikaPreporučeno

Osjetni pad potpore euroskepticima u Irskoj, nezainteresiranost u Češkoj | EU izbori 2024.

U Češkoj i Irskoj u petak su opet otvorena birališta, drugog dana glasanja na izborima za Europski parlament diljem kontinenta, na kojima tijekom četiri dana pravo glasa ima oko 360 milijuna ljudi.

U Irskoj oporbena stranka Sinn Féin želi iskoristiti izbore za prikupljanje podrške prije nacionalnih izbora sljedeće godine.

“Glasajte za Sinn Féin u petak kao prvi korak prema promjeni vlade”, objavila je čelnica stranke Mary Lou McDonald tijekom kampanje na platformi X.

“Vrijeme je za nove ljude s novim rješenjima i novim idejama na razini lokalne uprave i europskoj razini. Promjena počinje ovdje”, dodala je McDonald, koja se namjerava uhvatiti ukoštac s nezadovoljstvom javnosti izazvanim imigracijom, javnim uslugama i stambenom krizom.

Sinn Féin slovi kao povijesno protueuropska stranka, iako je ususret aktualnim izborima prestao zagovarati izlazak iz Europske unije, već je, u zrcaljenju strategije nizozemskog “slobodara” Geerta Wildersa, zavjetovao da će EU reformirati iznutra.

Zabrinutost javnosti zbog povećanog broja tražitelja azila u Irskoj dovela je do pojave velikog broja nezavisnih kandidata koji obećavaju strožu imigracijsku politiku. Trend je neposredno prije izbora erodirao potporu Sinn Féinu za do 7 postotnih bodova.

Irska uživa kvotu od 14 zastupnika.

“Nezainteresirana” Češka

U Češkoj se u petak i subotu održavaju izbori na kojima ta država bira 21 zastupnika.

Ankete pokazuju da oporbena stranka ANO tijesno vodi s 23,1 posto pred strankama koalicijske vlade i mogla bi osvojiti do 6 mjesta, prema STEM-u, češkoj agenciji za ispitivanje javnog mnijenja.

Međutim, “pokret ANO nije ni blizu rezultata na koje smo navikli”, rekao je STEM analitičar Martin Kratochvíl, pripisujući to tipično niskoj izlaznosti Čeha na izborima za Europski parlament, posebno među euroskeptičnom oporbom.

Grabancijaš/Hina/RTE

Povezane vijesti

Comment here