PolitikaPreporučeno

Zeleni snažni u Nizozemskoj, čvrsta desnica druga | izlazna anketa/EU izbori 2024.

Stranka za slobodu (PVV) gorljivog nizozemskog desničara Geerta Wildersa u novi saziv Europskog parlamenta (EP) ulazi sa sedam zastupničkih mjesta, sugerira u četvrtak objavljena izlazna anketa Ipsos I&O.

Na prvom se mjestu našlo savezništvo laburista i zelenih (GroenLinks-PvdA) predvođeno prekaljenim političarem i bivšim potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom i vodećim kandidatom Zelenih, Basom Eickhoutom.

Bas Eickhout; Foto: Oscar del Pozo/EP

Anketa predviđa da će treće mjesto, s četiri zastupnika, osvojiti Narodna stranka za slobodu i demokraciju (VVD) premijera na odlasku Marka Ruttea.

U parlament ulaze i iz velike seljačke bune iznikla populistička stranka Poljoprivredni građanski pokret (BBB) te centristički ustrojen Novi društveni ugovor (NSC). Ankete prvima daju dva, a drugima jedno zastupničko mjesto. Obje su stranke koalicijski partneri PVV-a.

Politico u takvom kontekstu piše da izbori u Nizozemskoj potvrđuju očekivani uspon radikalne i/ili čvrste desnice, no pažljiviji motritelji tamošnje političke scene znaju da je riječ o neuobičajenom i izrazito fragmentiranom uzorku iz kojeg je nezahvalno ekstrapolirati.

Izlazne ankete imaju marginu pogreške od +/- jedno zastupničko mjesto, a konačni rezultati u Nizozemskoj neće biti poznati do završetka izbornog ciklusa u svim članicama, odnosno 9. lipnja.

Nizozemci u EP-u uživaju 31 od ukupno 720 fotelja.Povezane vijesti

Comment here