Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Otkad smo stigli, ništa dobroga’: pogledajte, poslušajte vapaj vijetnamskih radnika u Srbiji

Drhte u barakama bez grijanja, gladuju i nemaju novca. Kažu da im je putovnice oduzeo kineski poslodavac i da su sad zatočeni u tmurnoj i hladnoj ravnici na sjeveru Srbije, svjedoči Associated Press nakon posjeta lokaciji izgradnje nove, kineske tvornice guma u Zrenjaninu gdje oko 500 radnika porijeklom iz Vijetnama trpi teške životne i radne uvjete.

>>>RH pri dnu po stopi zaposlenosti, na vrhu u radu na određeno – prekarnim ugovorima

Tvornica koju gradi kineski Shandong Linglong Tire Co. već je izazvala zabrinutost zbog potencijalnog učinka na okoliš, no projekt sada uživa i pažnju organizacija za zaštitu i promicanje ljudskih prava koje drže da bi radnici mogli biti žrtve trgovine ljudima ili čak sužanjstva.

“Otkad smo stigli, ništa dobroga”

“Mi svjedočimo kršenju ljudskih prava jer vijetnamski (radnici) rade u užasnim uvjetima,” rekao je za AP srbijanski aktivist Mišo Živanov.

>>>Kinezi kupuju ‘Hotel Zagorje’, budući svjetski kongresni centar; Šplajt: Kumrovec piše novu povijest

“Njima su kineski poslodavci oduzeli putovnice i osobne iskaznice. Ovdje su od svibnja a dobili su samo jednu plaću. Oni se žele vratiti u Vijetnam ali prvo moraju dobiti svoje dokumente,” dodao je.

Izvještaj navodi da radnici spavaju u krevetima na kat u barakama bez grijanja i tople vode. Pojedinci su rekli da im je zdravstvena skrb uskraćena čak i kad su razvili simptome nalik COVID-19, upravitelji bi im jednostavno rekli da ostanu u svojim sobama.

>>>Nidec otvara veliku tvornicu u Novom Sadu, stvara 1,200 radnih mjesta

Jedan od radnika, Nguyen Van Tri, kaže da ništa od ugovora potpisanog u Vijetnamu ususret putovanju u Srbiju nije ispunjeno. “Otkad smo stigli, ništa dobroga. Sve je drukčije nego u dokumentima potpisanima u Vijetnamu. Život je loš, hrana, lijekovi, voda … sve je loše.”

Sa sandalama na nogama unatoč ciči zime, radnik je dodao da je u štrajk stupilo oko 100 njegovih kolega, pojedincima su zbog neposluha uručeni otkazi.

Prioriteti Vučića

Linglong istovremeno tvrdi da kompanije ne odgovora za radnike koji su u rukama podizvođača i vijetnamskih agencija za zapošljavanje. Kompanija je zadržavanje putovnica opravdala birokracijom i zanijekala da radnici trpe.

>>>Srbija pokazala osnažene vojne snage, ruske lovce i kineske dronove | VIDEO

Srbijanski su dužnosnici u posljednjim danima prekinuli muk i progovorili protiv “neljudskih” uvjeta, umanjujući pritom odgovornost Kineza za radnički jad i bijedu.

Predsjednik Aleksandar Vučić u petak je rekao da će na gradilište poslati inspekciju i usput umanjio očekivanja o zaštiti izaslanih.

>>>Vučić razumije moć u svim njezinim oblicima: izvješće

“Što oni žele? Zar oni žele uništiti investiciju od 900 milijuna dolara?” pitao je.

Pratite nas na Google vijestima