Biznis i ekonomijaPreporučeno

Otkazi, zlatni padobrani i elitna odijelca: restrukturiranje Deutsche Banka srušilo dionice za 10%

Deutsche Bank trpi kritiku nakon izvještaja da je paralelno s uručivanjem prvih od 18 tisuća najavljenih otkaza menadžmentu nabavio nova odijelca za više od 1,300 eura i osigurao zlatne padobrane u iznosu većem od 52 milijuna eura.

Financial Times navodi da je najveća njemačka banka, petnaesta po ukupnoj vrijednosti imovine globalno, izvršnim ljudima koji su dobili otkaz ili sami odlučili napustiti kompaniju u posljednjih 14 mjeseci isplatila otpremnine u iznosu od najmanje 52 milijuna eura, što odgovara godišnjim plaćama čitave uprave.

FT piše da su zlatni padobrani podijeljeni u “kaotičnom razdoblju previranja u menadžmentu” kao stvoreni za provociranje kritike i citira frankfurtsku hvatačicu talenta Christine Kuhl koja kaže da su velike otpremnine otpuštenim menadžerima “lude”.

“Oni nagrađuju izvršne ljude koji su napravili grozan posao,” rekla je.

Financial Times tvrdi da je banka u travnju glavnom izvršnom direktoru zbog degradacije platila 11 milijuna eura, dok je odlazak šest drugih članova upravnog odbora koštao 41 milijun eura. Ukupna vrijednost zlatnih padobrana odgovara petini dividende za 2018. godine koja je iznosila 227 milijuna eura.

Istovremeno, Guardian javlja da su paralelno s uručivanjem prvih otkaza, izvršni ljudi u londonskim uredima Deutsche Banka u ponedjeljak 8. srpnja opremljeni novim odijelima čija je cijena najmanje 1,300 eura. Britanski mediji su objavili fotografije elitnih krojača iz kompanije Fielding & Nicholson kako izlaze iz ureda noseći krojačke torbe.

Očekuje se da će Deutsche Bank u Londonu, gdje zapošljava oko 7,000 ljudi, podijeliti najmanje 3,000 otkaza.

Bloomberg piše da su investitori sumnjičavi prema banci čija je povijest utemeljena na upitnim poslovnim praksama, friziranju knjiga i korupciji. Financijski analitičari ističu da su dionice Deutsche Banka nakon objave detalja o reorganizaciji od početka tjedna pale za 10 posto.

Pratite nas na Google vijestima