Biznis i ekonomija

Oznaka izvornosti za aromatično i mirisno, meko i sočno meso istarskog boškarina

Foto: AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre/YouTube

Na inicijativu Hrvatske i Slovenije meso istarskog goveda boškarina upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, čime je taj proizvod dobio zaštitu na europskoj razini.

>>>Komisija prepoznala i zaštitila izvorni recept Samoborske češnjovke

“Meso istarskog goveda – boškarina/Meso istrskega goveda – boškarina” upisano je u registar proizvoda sa Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI), što je treći proizvod koji su zajedno zaštitile Hrvatska i Slovenija.

Nazivi proizvoda registrirani kao ZOI najsnažnije su povezani s mjestom proizvodnje. Riječ je o poljoprivrednim proizvodima i vinu kod kojih se postupak proizvodnje, prerade i priprema mora odvijati na određenom području.

>>>Komisija prepoznala izvornost zagorskih štrukli i bagremova meda, mađarske pálinke

“Meso istarskog goveda – boškarina” / “Meso istrskega goveda – boškarina” je svježe meso podvrgnuto kontroliranom postupku zrenja u trajanju od najmanje 15 dana, dobiveno od goveda izvorne pasmine istarsko govedo oteljenih u području istarskog poluotoka, unutar administrativnih granica Istarske županije i dijela Primorsko-goranske županije te na području slovenskog dijela Istre.

Goveda su podvrgnutih standardnom postupku usmrćivanja i obrade trupa. Na tržište se može staviti kao  svježi ili zamrznuti proizvod.

>>>Komisija prepoznala izvornost ‘Rudarske greblice’

“Meso istarskog goveda – boškarina” / “Meso istrskega goveda – boškarina” je svijetlo ružičaste do tamnocrvene boje, umjereno prožeto intramuskularnim masnim tkivom, aromatično, ugodnog mirisa, punog karakterističnog okusa govedine, meko i sočno, te kao takvo pogodno za pripremu različitih mesnih jela.

Prije boškarina, Hrvatska i Slovenija su zajedno zaštitile  istarski pršut i istarsko maslinovo ulje. U proceduri zaštite kod Europske komisije još su dvije zajedničke prijave Slovenije i Hrvatske – za istarski ovčji sir i istarski med.

>>>Zaštićeno je zemljopisno porijeklo ‘Bračkog varenika’ – vrhunskog začina medne arome

Provedbena uredba Europske komisije upisana je u Službeni list EU-a 14. studenoga i stupa na snagu 20 dana nakon objave. Uredba u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here