Biznis i ekonomija

Panama povlači zastavu s tankera koji Iran tegli prema obali

Panamske pomorske vlasti u subotu su započele postupak povlačenja registracije naftnog tankera MT Riah koji Iran od 14. srpnja tegli prema svojoj obali.

Panama zastavu povlači nakon što je istragom utvrdila da je tanker “namjerno prekršio međunarodne propise”, navodi se u priopćenju vlasti.

“Mi sveobuhvatno osuđujemo korištenje brodova s panamskom zastavom za nezakonite aktivnost,” dodaje se u obavijesti.

Reuters, dionik u vodećem svjetskom pružatelju usluga o financijskim i robnim transakcijama Refinitivu, piše da je nejasno tko posjeduje i upravlja MT Riahom. Registrirani upravitelj broda je tvrtka Prime Tankers iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ali njezini vlasnici tvrde da su tanker prodali drugoj kompaniji sa sjedištem u UAE-a, Mouj al-Bahar. Potonji pak navode da su tek pružatelji usluga za kompaniju s nazivom KRB Petrochem.

>>>Iran američke ratne brodove može potopiti ‘tajnim oružjem’: vojni dužnosnik

Američki dužnosnici kažu da nisu sigurni je li Iran tanker zaplijenio zbog krijumčarenja nafte kako su to sugerirala prva izvješća, ili spasio nakon poziva u pomoć zbog tehničkog kvara, što tvrdi Teheran.

>>>Iran zaplijenio tanker krijumčara nafte

Panama je nakon jednostranog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz svog registra izbrisala oko 60 brodova povezanih sa Sirijom i Iranom.