PolitikaPreporučeno

Papa Franjo osudio posljednji val nasilja i masovna ubojstva u tri američke države

Papa Franjo je u nedjelju osudio napade na “bespomoćne ljude” u valu oružanog nasilja koje je zahvatilo tri američke savezne države, uključujući masovno ubojstvo 22 osobe* u trgovini Wamlarta u El Pasu, Texas.

Papa je tijekom nedjeljnog bogoslužja tisućama hodočasnika i turista rekao da je duhovno blizak sa žrtvama, ranjenima i obiteljima pogođenima napadima koji su “okrvavili Texas, Kaliforniju i Ohio”.

Franjo je rekao da su sva tri napada pogodila “bespomoćne ljude”. Spomenuo je subotnji napad u Texasu, prošlotjedna ubojstva na festivalu hrane u Kaliforniji i Ohio, gdje je u ranim jutarnjim satima danas ubijeno 10 ljudi, uključujući napadača. Papa je okupljene pozvao na molitvu za žrtve.

Osumnjičeni u proglasu navodi da je napad “odgovor na latino invaziju Texasa”.

“Zločin iz mržnje”

Američka policija i FBI u nedjelju traže motiv koji je mladog ubojicu natjerao da se iz Dallasa uputi na stotinama kilometara dalek put u pogranični grad El Paso gdje je vatrenim oružjem u trgovini Walmarta ubio 20 ljudi.

Šef policije u El Pasu, Greg Allen, rekao je da istražitelji proučavaju “manifest” čiji sadržaj indicira “potencijalnu vezu sa zločinom iz mržnje”.

Manifest od četiri stranice objavljen je na online platformi 8chan koja je potpuno imuna na cenzuru i često služi za iznošenje ili dijeljenje ekstremističkih, rasističkih i inih uobičajeno nedostupnih gledišta i sadržaja.

Osumnjičeni u proglasu navodi da je napad “odgovor na latino invaziju Texasa”.

Manifest je u subotu citirao i teksaški guverner Greg Abbott kao dokaz da je krvoproliće motivirano rasizmom.

Pucnjava je odmah odjeknula u kampanji za američke predsjedničke izbore u 2020. godini. Nekolicina demokratskih kandidata je još jednom osudila rastuće nasilje i ponovila pozive na strožu regulaciju oružja.

Najmanje dvojica predsjedničkih kandidata, gradonačelnik South Benda u Indiani Pete Buttigieg i bivši zastupnik u Kongresu Beto O’Rourke uspon rasističkog nacionalizma povezuju s aktualnom ksenofobijom američke politike. “Amerika je pod napadom domaćeg bijelog nacionalističkog terorizma,” izjavio je Buttigieg na forumu u Las Vegasu.

Recentno nasilje stiže nakon što su zapaljive riječi američkog predsjednika Donalda Trumpa izazvale zabrinutost za manjinske zastupnice koje je rulja na njegovom skupu pozivala da “odu kući”.

*Članak je osvježen 5. kolovoza radi korekcije broja ubijenih u napadu u El Pasu nakon što su još dvije žrtve podlegle ozljedama.