Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Party’ atmosfera na američkim tržištima dionica

Američka dionička tržišta u ponedjeljak su opijena od sreće uslijed jasnih naznaka da središnje banke vodećih svjetskih ekonomija pripremaju još jedan val jeftinog novca za financijski sustav.

>>>tag/monetarna-politika/

Šampanjac je otvorila kineska narodna banka u subotu s najavom “reforme” ključne kamatne stope što će smanjiti cijenu zaduživanja za kompanije, tržišta kalkuliraju i na sve izgledniji, ne tako davno nezamisliv i totalno verboten fiskalni poticaj Njemačke. Iznosi s kojima se nabacuju njemački političari pritom su impozantni, ministar financija Olaf Scholz u nedjelju je sugerirao da bi vlada za poticanje domaće potrošnje mogla izdvojiti do 50 milijardi eura, nakon što je već dogovoren ‘najveći program modernizacije željeznica u njemačkoj povijesti’ vrijedan 86 milijardi eura.

Apple danas predvodi uspon tehnološkog sektora za 1.43% (Nasdaq), dok su druga dva vodeća indeksa u Americi porasla za 1.01% (Dow Jones) i 1.19% (S&P 500).

Kao šlag na tortu, prošlotjedne poruke američkog predsjednika Trumpa sugeriraju da je američka ekonomija ispod površine trgovinskih sukoba i sankcija velikih proizvođača nafte možebitno poljuljana zbog čega investitori očekuju agresivniju monetarnu politiku i potencijalnu novu rundu stvaranja novca Feda.

>>>‘Fed bi novac trebao poklanjati ljudima a ne bankama’

“Postoji nada da ćemo imati neku vrstu poticaja u Sjedinjenim Državama i pojedinci vjeruju da je nedavna rasprodaja bila pretjerana,” izjavio je za Reuters glavni ekonomist Raymond Jamesa u Sankt Petersburgu, Florida.

Na tržišta u ponedjeljak utječu i sugestije da bi američki predsjednik mogao zauzdati apetite u trgovinskom sukobu s Kinom. On je u nedjelju poveo razgovor sa šefom Applea, Timom Cookom, od kojeg očekuje goleme investicije u američki tehnološki sektor. Trump je nakon susreta izjavio da je Cook “iznio jako dobre argumente” o tome kako carine pogoduju Samsungu a štete Appleu.

Trumpova je administracije u nedjelju produljila i “razdoblje milosti” za Huawei koji će robu od američkih dobavljača moći kupovati još 90 dana što je propelo tech dionice.

>>>Pobornik temeljnog dohotka Yang deveti demokrat kvalificiran za rujansku raspru

I Hrvatska je najavila raskošan plasman novca u ekonomiju kroz razvojne projekte. Premijer Andrej Plenković je naveo da su u veljači ove godine potpisani brojni projekti vrijedni 4,5 milijarde kuna koji se odnose na Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju, dok je ministar Horvat najavio ciklus od tri milijarde kuna za Međimurje.