Biznis i ekonomijaPreporučeno

Pfizer osnažio prognozu prodaje cjepiva, ponovio uvjerenje da će zatrebati treća doza

Pfizer je u srijedu povećao prognozu prodaje svojeg mRNK cjepiva protiv bolesti COVID-19 u tekućoj godini za 29%, na 33.5 milijardi dolara, izrazivši uvjerenje da će ljudima trebati treća doza kako bi postigli visoku razinu zaštite protiv koronavirusa.

Kompanija je s žestokim lobiranjem za treću dozu započela s početkom mjeseca i sada kaže da bi odobrenje za hitnu upotrebu mogla zatražiti već u kolovozu.

>>>Američki regulator smjernicama i uputama za korištenje mRNK cjepiva dodao rizik od upala srca

Podaci iz posljednjih, internih istraživanja, sugeriraju da treća doza broj antitijela za neutralizaciju virusa povećava pet puta u mlađih osoba i više od 11 puta u starijih ljudi.

Regulatori traže podatke, dokaze

“Sve u svemu, mislim da bi treća doza snažno popravila zaštitu od zaraze, blage i osrednje bolesti, i smanjila širenje virusa,” rekao je glavni znanstveni direktor tvrtke, Mikael Dolsten, rijekom razgovora o kvartalnim rezultatima. Dodao je kako podaci sugeriraju da bi razina antitijela mogla biti ojačana do 100 puta u poredbi s razinama nakon dvije doze.

>>>Dvije nove studije ponudile tragikomično različite navode o učinkovitosti Pfizerova cjepiva

Kompanija je u srijedu objavila i nerecenziranu studiju prema kojoj učinkovitost cjepiva s vremenom kopni, s vrhunca od oko 96% do oko 84% u četiri mjeseca nakon primanja druge doze. Dionice Pfizera su nakon novih prognoza porasle za 3.5%, na 43.57 dolara.

Američki regulatori ranije ovog mjeseca nisu pokazali sklonost neposrednom odobrenju treće doze već su zatražili još podataka kako bi mogli procijeniti rizik od ozbiljnih nuspojava.

>>>Druga je doza povećala rizik od neželjenih događaja, treća bi mogla biti još opasnija | CDC

“Živo smo zainteresirani doznati da li treća doza može biti povezana s većim rizikom od neželjenih reakcija, posebno nekih ozbiljnijih – iako vrlo rijetkih – nuspojava,” rekao je Jay Butler, zamjenik direktora pri Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) tijekom brifinga za medije.

Potrebu za trećom dozom propituju i/ili osporavaju i drugi neovisni stručnjaci.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] Neovisni stručnjaci i pojedini nacionalni regulatori zasad propituju potrebu za docjepljivanjem i traže konkretne dokaze (više). […]

Comments are closed.