PolitikaPreporučeno

Pisma Osame bin Ladena okidaju cenzuru, uznemiruju Židove, osvajaju Ameriku | transkript

Pismo koje je prije 21 godinu američkoj mladeži naslovio utemeljitelj Al-Kaide, Osama bin Laden, u četvrtak osvaja svijet i izaziva gorljivu i žučnu polemiku.

Izvorno objavljeno na stranicama The Guardiana pismo se u posljednjim danima u maniri stihije proširilo TikTokom, a potom i drugim društvenim mrežama, uključujući Facebook i X.

Guardian je 15. studenog 2023. obrisao izvorni članak s transkriptom u potezu koji se pokazao kao dolijevanje ulja na lomaču.

Cenzura je naizgled izazvala i unutarnje negodovanje, budući da je u uobičajenom pozivu na donacije koje prati svaki Guardianov članak, dodana riječ “Ne” pa je u naknadno uklonjenoj poruci koju je ovjekovječio Grabancijaš pisalo: “Postoji dobar razlog zašto ljudi odlučuju ne podržati Guardiana.”

Kako bilo, cenzura je neučinkovita i pismo ostaje dostupno na mnogim izvorima, uključujući Internet arhivu, a sada i poslužitelj Grabancijaša (.pdf) koji u nastavku donosi transkript dijelova koji su značajni za aktualni povijesni trenutak i izazivaju zanimanje u kontekstu izraelskih nastojanja da slome i ponovno okupiraju Gazu.


Osama nakon uvoda piše da njegova promišljanja odgovaraju na dva pitanja.

Prvo: Zašto se borimo protiv vas i zašto vam se protivimo; i drugo: Kako vas nazivamo i što od vas želimo?

“Što se tiče prvog pitanja, odgovor je vrlo jednostavan:

Jer ste nas napali i nastavljate nas napadati. Napali ste nas u Palestini. Palestini koja je potonula pod vojnom okupacijom koja traje više od 80 godina. Britanci su predali Palestinu, s vašom pomoći i potporom, Židovima, koji su je okupirali više od 50 godina; godina preplavljenima opresijom, tiranijom, zločinima, ubojstvima, progonima, uništenjem i devastacijom.

Stvaranje i perpetuiranje Izraela jedan je od najvećih zločina, i vi ste lideri njegovih kriminalaca. Dakako da nema potrebe objašnjavati i dokazivati stupanj američke potpore Izraelu. Stvaranje Izraela je zločin koji mora biti izbrisan. Svaka osoba čije su ruke uprljane doprinosom ovom zločinu mora platiti svoju cijenu, i platiti pošteno.

Gledati kako se još niste umorili od svoji fabriciranih laži da Židovi imaju povijesno pravu na Palestinu, kao što je to obećano u Tori, istovremeno nas nasmijava i tjera u suze. Svatko tko osporava te navodne činjenice biva optužen za antisemitizam. To je jedna od najpogrešnijih, najšire rasprostranjenih izmišljotina u povijesti.  Narod Palestine čisti su Arapi i izvorni Semiti. Muslimani su ti koji su nasljednici Mojsija (mir bio s njim) i nasljednici prave Tore koja nije bila promijenjena.

Muslimani vjeruju u svakog pojedinog Poslanika, uključujući Abrahama, Mojsija, Isusa i Muhammeda, mir i blagoslov Alahov neka je sa svima njima.

Ako je Mojsijevim sljedbenicima u Tori obećano pravo na Palestinu, onda su muslimani toga najvrjedniji narod. Kada su muslimani osvojili Palestinu i protjerali Rimljane, Palestina i Jeruzalem su se vratili islamu, vjeri svih poslanika, mir bio s njima. Stoga, pozivanje na povijesno pravo na Palestinu ne može biti podignuto protiv islamskog ummeta (zajednice svih vjernika) koji vjeruje u sve Alahove poslanike (mir i blagoslov s njima) – i mi među njima ne činimo razliku.

Krv koja se prolijeva iz Palestine mora biti jednako osvećena. Vi morate znati da Palestinci ne plaču sami; njihove žene nisu jedine udovice, njihovi sinovi nisu jedina siročad. Napali ste nas u Somalija; podržali ste ruska zvjerstva protiv nas u Čečeniji, indijsku opresiju protiv nas u Kašmiru, i židovsku agresiju na nas u Libanonu.

Uz vaš nadzor, pristanak i naredbe, vlade u našim zemljama koje djeluju kao vaši agenti, svakodnevno nas napadaju.

Te vlade sprječavaju naše ljude da uspostave islamski šerijat, koristeći nasilje i laži kako bi to učinile. Te nam vlade daju da okusimo poniženja, i stavljaju nas u velike kaznionice straha i podčinjenosti. Te vlade kradu bogatstvo našeg ummeta i prodaju ga vama u bescjenje. Te vlade su se predale Židovima, i uručile im većinu Palestine, prepoznajući postojanje njihove države ispred raskomadanih udova vlastitog naroda.

Micanje tih vlada naša je obaveza i neophodan korak da oslobodimo ummet, da šerijat postane vrhovni zakon i da ponovno dobijemo Palestinu. I naša borba protiv ovih vlada nije odvojena od naše borbe protiv vas.

Kradete naše bogatstvo i našu naftu u bescjenje zbog vašeg međunarodnog utjecaja i vojnih prijetnji. Krađa je uistinu najveća kojoj je čovječanstvo ikad posvjedočilo u povijesti svijeta.

Vaše snage okupiraju naže zemlje; vi svoje vojne baze širite diljem njih; vi korumpirate naše tlo, i opsjedate naše svetinje, kako biste zaštitili sigurnost Židova i kako biste osigurali nastavak vaše pljačke našeg blaga.

Osama pismo nastavlja i drugim refleksijama na povijesne događaje, uključujući okupaciju Jeruzalema ili napade od 11. rujna.


Korisnici X-a i drugih društvenih mreža u četvrtak dijele i komentiraju još jedno od tisuća pisama i dokumenata koje su američki mornarički specijalci (SEAL) pronašli 2. svibnja 2011., nakon što su sišli u bin Ladenovo skrovište u garnizonskom pakistanskom gradu Abbottabadu i ustrijelili ga.

Riječ je njegovim promišljanjima o židovskoj kontroli američkog gospodarstva i politike koji su za poznavatelje siline izraelskog lobija u SAD-u činjenično točni.

Relevantno je pismo dostupno na stranicama ravnatelja američke Nacionalne obavještajne službe, a u nastavku pročitajte transkript njegovih ključnih dijelova.


“Američkom narodu,

Predmet mojeg razgovora s vama je ogromna kontrola kapitala (Var.: novca) i njezin utjecaj na tekući rat među nama. Svoj govor usmjeravam posebno onima koji podržavaju istinsku promjenu, osobito mladima.

Vaš bivši predsjednik prije vas je upozorio na razarajuću židovsku kontrolu kapitala i o danu kada će vas to porobiti; to se dogodilo.

Tiranija kontrole kapitala od strane velikih tvrtki naštetila je vašem gospodarstvo, kao i našem, i to je motivacija za ovaj razgovor. Deseci milijunu među vama su ispod linije siromaštva, milijuni su izgubili svoje domove i milijuni su izgubili svoja radna mjesta kako bi označili najveću stopu nezaposlenosti u 60 godina.

Vaš bi financijski sustav kolabirao u 48 sati da administracija nije posegnula za korištenjem novca poreznih obveznika kako bi lešinare spasila imovinom žrtava.

Što se tiče nas, invazija na Irak nastala je u odgovoru na pritisak kapitalista s pohlepom za crno zlato, i vi nastavljate podržavati opresivne Izraelce u okupaciji naše Palestine u odgovoru na pritiske na vašu administraciju od strane židovskog lobija s golemim financijskim mogućnostima.

Palestina je okupirana desetljećima, i niti jedan od vaših predsjednika o tome nije govorio do nakon 11. rujna kada je Bush shvatio da je vaša opresija i tiranija protiv nas jedan od razloga za napad. Tada je govorio o potrebi (rješenja s) dvije države. Obama pokušava adresirati isto pitanje s istim rješenjima koja je sugerirao njegov prethodnik; oni tkaju besplodna rješenja koja se nas ne tiču.

Ako želite istinsko rješenje koje garantira sigurnost u vašoj zemlji i čuva vaše gospodarstvo od iscrpljivanja na sličan način kako je to učinio naš rat protiv Sovjetskog Saveza (u Afganistanu), tada morate iscrtati kartu puta koji nama vraća palestinsku zemlju, u cjelini, od mora do rijeke – to je islamska zemlja koja nije predmet trgovine ili darivanja od bilo koje stranke.


Osim što provociraju cenzuru, odjeci iz prošlosti naizgled zbunjuju i otrežnjavaju čitave generacije Amerikanaca, što je uočljivo u rastućoj kakofoniji i nevjerici na X-u, gdje pojedini komentatori drže da otkrivenja “izbezumljuju cioniste”.