PolitikaPreporučeno

Plenković komentirao ‘kršitelja Ustava’, krojenje lista – povukao parabolu s cijenama benzina

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak nakon vijećanja šireg Predsjedništva stranke da će HDZ u četvrtak predstaviti program i liste s imenima kandidata koji će 17. travnja na parlamentarne izbore, dok se na Milanovića nije previše osvrtao, nazvavši ga ‘kršiteljem Ustava’.

“Raspravili smo sve aktivnosti vezane za izbornu kampanju i dogovorili da ćemo na sjednici Nacionalnog odbora HDZ-a u četvrtak predstaviti program i usvojiti liste za Hrvatski sabor. Do tada ćemo finalizirati razgovore s našim županijskim organizacijama i partnerima, premda je već 90 posto toga već poznato”, rekao je premijer nakon sjednice.

Zadovoljni su ozračjem i tijekom kampanje u kojoj će se HDZ ‘fokusirati na dosadašnja postignuća i svoj program’, dodao je.

Angažman ‘kršitelja Ustava’ naštetio lijevoj oporbi koja se raspala na pola

“Smatramo da je angažman ‘kršitelja Ustava’ naštetio oporbi, ovoj lijevoj koja se raspala na pola pa ih je sada puno manje jer ne mogu međusobno surađivati i sve malo po malo dolazi na ono što je ogromna razlika – opozicija koja fabricira krize kojih nema i Vlada predvođena HDZ-om i partnerima koja se već osam godina bori za interese građana, jačanje gospodarstva, brojne projekte, ravnomjerni regionalni razvoj, nikad snažniji međunarodni položaj“, rekao je Plenković.

Upitan ima li nove informacije oko propucavanja automobila novoimenovanog glavnog državnog odvjetnika, Ivana Turudića, te je li točno da se to dogodilo još prije mjesec dana, kako tvrdi predsjednik RH Zoran Milanović, Plenković je rekao da novih informacija nema.

“Kazao sam u subotu i nedjelju o toj temi, očekujemo da nadležna policijska uprava završi očevid. Na policiji je da utvrdi kad je to bilo”, poručio je.

Predsjednika RH Zorana Milanovića, kojeg je više puta nazvao ‘kršiteljem Ustava’, nije htio komentirati.

“Dok ne da ostavku, nije relevantan”, odgovorio je premijer na upite novinara.

“Kršitelj Ustava ne postoji u kampanji. Kad da ostavku, dođe se sučeliti i ponovno izgubi jednom, dva puta, tri, pet puta, onda ga možemo komentirati, do tada je predmet isključivo Ustavnog suda i DIP-a”, rekao je Plenković, komentirajući najavu Milanovića da neće poštovati upozorenje Ustavnog suda i Državnog izbornog povjerenstva da ne smije sudjelovati u kampanji za parlamentarne izbore dok je na dužnosti predsjednika Republike.

Poredbe

Komentirajući Milanovićeve izjave o 65 posto ljudi koji danas imaju manju plaću od prosječne, premijer Plenković je usporedio vrijeme SDP-ove vlasti sa svojom vladavinom i podatkom o rezervoaru goriva i prosječnim plaćama tada i danas.

“Na kraju mandata SDP-a se moglo kupiti 650 litara benzina, 13 spremnika od 50 litara, a prosječna neto plaća je bila 749 eura. Tadašnja cijena dizela je bila 1,15 eura. A sada možete kupiti 850 litara, odnosno 17 spremnika od 50 litara, a prosječna plaća je 1239 eura, a subvencionirana cijena dizela je puno skuplja – 1,45 eura po litri. Sve te teze apsolutno ne stoje”, rekao je Plenković.

Podsjetio je kako je njegova Vlada čitav arsenal instrumenata primijenila za zaštitu građana od energetske krize.

“Naša su postignuća takva da ovi koji su upravljali Hrvatskom prije i ostavili je ekonomski, socijalno i međunarodno tamo gdje jesu, mogu samo sanjati o takvim uspjesima”, dodao je.

Djeca

Nakon što ga je Milanović prozvao da glumi “dobrog ćaću” i vodi usred kampanje djecu sa sobom, kao u subotu sina na zagrebački Cvjetni trg u povodu Dana narcisa, novinari su premijera pitali da li ‘koristi dijete kako bi osvojio simpatije birača’.

Plenković je istaknuo kako su i drugi, kao Peđa Grbin ili Sandra Benčić, vodili svoju djecu na neka događanja.

“Što bih ja trebao? Je li to neki grijeh? Što bih se trebao odreći djeteta uz ovoliko posla? Došao sam sa sinom koji valjda ima malo pravo na tatu u svom životu, a došli smo podržati borbu protiv karcinoma“, istaknuo je.

Upitan o navodnim ‘previranjima unutar stranke’ u Zadarskoj županiji zbog visokog, osmog mjesta na listi, koje je dobio Hrvoje Zekanović (HDS), Plenković je rekao kako misli da je (Zekanović) čak i na višoj poziciji, a što je, ocijenio je, i zaslužio.

“Partner je iz HDS-a, bit će i drugih partnera na našim listama u točkastim koalicijama, danas smo imali konzultacije s vodstvom županijskih organizacija i ne vidim nikakav problem.”


Izbori 2024

Comment here