Biznis i ekonomija

ECB motri usporavanje rasta plaća, tržišta naziru monetarno popuštanje

Europska središnja banka (ECB) sve je uvjerenija da rast plaća uhvaćen u sprezi s rastom cijena usporava i ulazi u povijesne okvire što utire put smanjenju kamatnih stopa u financijskom sustavu, rekao je glavni ekonomist središnjice, Philip Lane, u ponedjeljak u podcastu.

ECB ubrzani rast plaća motri od srpnja 2022. godine kada je započeo s povijesnim stezanjem monetarne politike u eurpodručju.

“Poželjno je i neizbježno da mi imamo nekoliko godina povećanja plaća iznad normalnih razina,” rekao je Lane. “Ali ono što moramo osigurati je… povratak normalnome.”

“Rekao bih da smo uvjereni da je to na dobrom putu,” dodao je.

Ekonomist je ponovio da će ECB monetarnu politiku temeljiti na podacima u stvarnom vremenu i da bi njezino popuštanje, odnosno smanjenje cijene zaduživanja, moglo nastupiti tek kada indikatori čvrsto potvrde da se inflacija vraća na ciljanu razinu od 2% u srednjem roku.

“Ako se ova procjena potvrdi, tada ćemo početi pomnije motriti poništenje nekih povećanja stopa koje smo napravili,” rekao je.

Reuters piše da tržišta trenutno očekuju smanjenje kamatnih stopa za 90 baznih bodova (0.9%) u tekućoj godini, uz prvo popuštanje u lipnju ili srpnju.

ECB kamate na platou drži od rujna 2023. godine.

Kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosi 4.50%, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 4.75% a kamatna stopa na novčani depozit 4.00%.


Povezane vijesti