PolitikaPreporučeno

Pokude, pohvale i par detalja o ‘Palestinskoj državi’ Donalda Trumpa  

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je predstavio svoj mirovni plan za Bliski istok i predložio konstituiranje Palestinske države sa sjedištem u istočnom Jeruzalemu.

Trump je viziju koja ne pokušava prikriti pogodovanje Izraelu predstavio u Bijeloj kući u društvu Benjamina Netanyahua, izraelskog premijera protiv kojeg je u utorak formalno podignuta optužnica zbog korupcije.

Prijedlog uključuje četverogodišnje zamrzavanje izraelskih aktivnosti na okupiranim teritorijima i formiranje Palestinske države s glavnim gradom u Abu Disu, dijelu istočnog Jeruzalema smještenom na oko 1.6 kilometara od Starog grada gdje se nalaze židovska, kršćanska i muslimanska svetišta.

Iskusniji dužnosnici američke administracije kažu da je rani skepticizam Palestinaca očekivan te se nadaju da će oni s vremenom prihvatiti uvjete, uključujući američko priznanje izraelskih naselja na okupiranom teritoriju Zapadne obale.

Palestinci u Abu Disu žive opasani visokim betonskim izraelskim sigurnosnim zidom s kontrolnim točkama, navodi Reuters uz procjenu da će ponuđeno teško zadovoljiti palestinske lidere.

“Moja vizija predstavlja ‘win-win’ priliku za obje strane, to je realno rješenje s dvije države,” rekao je američki predsjednik sugerirajući da lokacija “glavnog grada” umanjuje rizik koji palestinska država predstavlja Izraelu.

Trump je palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu poslao i pismo.

“Objasnio sam mu da će teritorij odvojen za njegovu novu državu ostati otvoren i nerazvijen u razdoblju od četiri godine. Palestinci kroz to vrijeme mogu pomno proučiti sporazum, pregovarati s Izraelom, postići kriterije državnosti i postati istinski neovisna i prekrasna država,” rekao je o sadržaju.

 “Šamar stoljeća”

Abbas je na američki plan odgovorio iz Ramale, glavnog grada Palestinskog Autonomnog Područja smještenog na Zapadnoj obali. On se narugao da je ono što Trump naziva “dogovorom stoljeća” zapravo “šamar stoljeća”.

“Jeruzalem nije na prodaju, naša prava nisu na cjenkanje niti prodaju i vaš dogovor, (vaša) zavjera neće proći,” rekao je.

Stariji dužnosnici američke administracije kažu da je rani skepticizam Palestinaca očekivan te se nadaju da će oni s vremenom prihvatiti uvjete, uključujući američko priznanje izraelskih naselja na okupiranom teritoriju Zapadne obale, što u Europi ne prolazi.

>>>ECJ potvrdio Izrael kao okupacijsku silu, zatražio označavanje robe iz svih okupiranih teritorija

“Uklonite domaće i izraelske političke okolnosti koje su odredile vrijeme puštanja plana, i poruka Palestincima je, u svojoj suštini: Izgubili ste i pomirite se s time,” komentirao je bivši dužnosnik američkog Nacionalnog vijeća sigurnosti, Robert Malley.

Benjamin Netanyahu i Donald Trump; Foto: Shealah Craighead/White House

Kritičari Trumpa i Netanyahua u utorak navečer gunđaju da je mirovni plan diverzija od istrage o opozivu prvog i optužnice protiv potonjeg.

Par detalja o trogodišnjem naporu

Predstavljeni plan je rezultat trogodišnjih napora Trumpovih savjetnika, uključujući i njegova zeta, Jareda Kushnera.

Predsjednik je odobrio iscrtanu kartu s dvije države prema kojoj bi Palestincima pripalo dvostruko više teritorija nego što ga kontroliraju danas. Iscrtana je infrastruktura, mreža puteva, tunela i mostova.

>>>Sprega s politikom desnice potiče gubitak vjere u crkvu, religijsku neovisnost u SAD-u

Izrael se obvezuju na zamrzavanje aktivnosti na okupiranim područjima, olakšavanje pristupa Al-Aksa džamiji u Jeruzalemu i poštivanju jordanske uloge u gradskim svetištima.

Plan palestinske izbjeglice poziva da se nasele u budućoj Palestinskoj državi i za njih osigurava “velikodušan kompenzacijski fond”, rekao je jedan od američkih dužnosnika.

“Plan se temelji na principu da se ljudi ne trebaju micati radi postizanja mira (…) On zaustavlja buduće širenje što mi smatramo najrealnijim pristupom,” dodao je drugi dužnosnik upitan o dijelu deala koji priznaje izraelski suverenitet u naseljima na okupiranim područjima Zapadne obale.

S okrajka krajnje desnice se oglasio i izraelski ministar obrane Naftali Bennett i poručio da “izraelskoj vladi neće dopustiti priznavanje Palestinske države u bilo kojem obliku.”

Uz pokude, pohvale

Iako su prve reakcije uglavnom negativne, izravna podrška je stigla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta, dok je Britanija službeno prepoznala napore uložene u plan i pozvala Izrael i Palestinu da ga pažljivo razmotre.

>>>‘Što će se dogoditi ako svijet odustane od rješenja s dvije države’, upitao je Abdulah II. u EP-u

I službeni Jordan je nastupio u sličnom, konstruktivnom tonu, ali uz inzistiranje na granicama Palestine iscrtanima prije Šestodnevnog rata u 1967. godini i glavnom gradu Istočnom Jeruzalemu. UN je također rekao da eventualna Palestinska država mora vratiti okupirana područja.

Palestinci su prijedlog odbacili generalno, zdušno i s prezirom.

“(Plan) meni ne znači ništa, niti Trump, niti Kissinger, niti Nixon, niti Bush neće odlučiti sudbinu palestinskih ljudi. Mi ćemo se vratiti, uz božju pomoć,” rekao je Abu Nasser Tabarani, Palestinac u libanonskom izbjegličkom kampu In Burj Al-Barajneh.