PolitikaPreporučeno

Poljanec-Borić o kvazinacionalnoj desnici, atmosferi građanskog rata i fenomenu ‘zabranjenog voća’

Prva na listi HSLS-a na izborima za EU parlament Saša Poljanec-Borić i osmi na listi Vladimir Andrić u srijedu su simbolično na balkonu stranačkih prostorija izvjesili zastavu Republike Hrvatske i poručili kako je “samo jedna hrvatska zastava državna zastava u Republici Hrvatskoj” te da kažu ne “prodavačima magle s kvazinacionalne desnice”.

>>>Vidović pozvala Plenkovića da okonča dvostruke standarde i nedvosmisleno osudi svako ustaštvo

“U ovoj kampanji vidjeli smo da različite političke stranke vješaju različite zastave. Zastava koju smo mi danas izvjesili u HSLS-u to je zastava pod kojom je stvorena hrvatska država, to je zastava pod kojom je dobiven Domovinski rat, to je zastava za koju su glasali građani Republike Hrvatske kao za demokratsku državu i za republiku. Dakle, to je zastava koju mi zastupamo u Europskom parlamentu”, poručila je Saša Poljanec-Borić.

Nacionalni interes u 21. stoljeću

Istaknula je kako je to zastava koju će politički predstavnici hrvatske države braniti u Europskom parlamentu. “Nema druge zastave pod kojom politički predstavnici hrvatske države idu u Europski parlament”, poručila je.

>>>Poljanec-Borić, nositeljica HSLS-ove liste za EP: ‘Mi želimo narodni kapitalizam koji je pravedan’

Rekla je i kako se zauzimaju za čuvanje i afirmaciju te zastave. “To je zastava koja će nam donijeti slobodu, demokraciju i prosperitet”, istaknula je i dodala kako nisu za zabrane, ali znaju što je politički interes.

“Dakle, postoji nacionalni interes u 21. stoljeću – a to je čuvanje i prisezanje ove zastave”, rekla je.

>>>Posavec: građani su umorni od ideologija, prepucavanja, sukoba i prošlosti

Smatra da je politika “odgovornost višeg reda” te da oni koji “podgrijavaju atmosferu trajnoga građanskog rata u Republici Hrvatskoj znaju zašto to rade”.

“Oni ne žele europsku, suverenu republiku na ovim prostorima. Oni hoće osporiti brzi ulazak Hrvatske u schengenski prostor, oni hoće osporiti brzi i demokratski i republikanski razvoj za sljedeće generacije u Hrvatskoj. Nemojte im dati povjerenje”, poručila je Saša Poljanec-Borić na konferenciji za novinare u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu preko puta zgrade u kojoj je sjedište HSLS-a.

>>>Koalicija Možemo, Nove ljevice i OraH-a pozvala na ujedinjene europskih antifašista

“U svjetlu najnovijih zbivanja, gdje pojedine grupacije prodavača magle s desnice pokušavaju ‘ušićariti’ nešto jeftinih političkih bodova igrajući se sjećanjem na nacističko-ustašku paradržavu NDH, a onda se, suočeni s reakcijom koju su priželjkivali, patetično pozivaju na krov crkve sv. Marka, Domovinski rat i slično, HSLS jasno izražava svoj stav – samo je zastava Republike Hrvatske poželjna državna zastava za javno prikazivanje”.

Fenomen “zabranjenog voća”

Istodobno, HSLS je protiv zabrana jer one rezultiraju fenomenom “zabranjenog voća” i stvaranjem mučenika koji to nisu zaslužili. Poručuje kako je vrijednost civiliziranog društva upravo u tome da prepoznaje što je dobro, a što loše, a ne mora sve regulirati silom i zakonom.

>>>Društvene mreže gube slobodu govora i trpe ideološku cenzuru, HNiP poziva na odgovornost

Iz HSLS-a napominju i kako je to prva registrirana stranka u demokratskoj Hrvatskoj, onoj Hrvatskoj koja je stvorena i obranjena u Domovinskom ratu pod zastavom Republike Hrvatske.

“A upravo je Republika Hrvatska jedina država u hrvatskoj povijesti koja jamči sva ona civilizacijska prava i vrijednosti koje kao liberali najdublje poštujemo. Samo civilizirana Republika Hrvatska u zajednici civiliziranih naroda, Europskoj uniji, jamči hrvatsku globalnu prisutnost i puni intelektualni i materijalni razvoj svakog našeg sugrađanina, svakog pojedinca – najmanje jedinke hrvatskog društva”, ističu kandidati HSLS-a na izborima za Europski  parlament.

>>>Darinko Kosor: ljudi nisu razočarani Europom, nego stanjem u Hrvatskoj

Neovisni za Hrvatsku su prije desetak dana izvjesili zastavu s hrvatskim grbom s prvim bijelim poljem na zgradu u kojoj su njihove stranačke prostorije zbog čega im je, kako tvrde, dva puta dolazila policija.