PolitikaPreporučeno

Položen je kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića | VIDEO

PRiredba Studio

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokausti i udruga Veterana Domovinskog rata i antifašisti – VeDRA iz Splita, svečano su položili Kamen spoticanja u spomen na  Borisa Hanžekovića, hrvatskog atletičara na Trgu Republike Hrvatske 14.

Svečanom polaganju prisustvovali su: predsjednik udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista VeDRA iz Splita Ranko Britvić, ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust,  Nataša Popović, Zoran Radman tajnik VeDRA-e, general u miru Luka Džanko, veleposlanici i predstavnici veleposlanstava: Savezne Republike Njemačke, Republike Francuske, Države Izrael, Češke Republike, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Švedske, Republike Austrije, Kanade, predstavnici UNHCR-a u Hrvatskoj, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, Ivan Ćelić, izaslanik ministrice kulture i medija Ivica Poljičak, izaslanik ministrice turizma i sporta, Josip Pavić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš, ali i članovi obitelji Borisa Hanžekovića, nećakinja Marijana Šnajder, pranećakinje Ana Hanžeković Krznarić i Dora Hanžeković Žuža.

Postavljanjem prvog kamena spoticanja 2020. godine, Zagreb se pridružio ostalim gradovima Europe i svijeta, čiji su kameni spoticanja postali dijelom najvećeg decentraliziranog spomenika holokaustu na svijetu, a Centar je zajedno s partnerima u zagrebačke nogostupe dosad postavio 41 kamen u sjećanje na Židove i Rome, stradale žrtve Nezavisne države Hrvatske. Kameni spoticanja nas podsjećaju da nemamo pravo zaboraviti tko su bili ti ljudi, koji su s ponosom pripadali hrvatskom narodu, radništvu, intelektualcima, sportašima i svima koji su se borili za slobodu.

Zaborava nema i ne smije ga biti jer zaborav zločina je negiranje čovjeka i negiranje njegovog dostojanstva. Svake žrtve se mora sjećati i poštovati je. Čuvajmo uspomenu na nju.

Članovi udruge VeDRA Split; Foto: PRiredba Studio/Handout

Boris Hanžeković, poznati je hrvatski atletičar koji je nakon što je tijekom Drugog svjetskog rata odbio trčati za nacističku Nezavisnu Državu Hrvatsku, optužen za povezanost s partizanima i zatočen u koncentracijskom logoru Jasenovac gdje je i ubijen u travnju 1945. godine.

Predsjednik udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista VeDRA iz Splita Ranko Britvić u svom je govoru istaknuo da je Hrvatska nastala na temeljima antifašizma te da je za vrijeme Drugog svjetskog rata imala najjači antifašistički otpor u Europi. “Kamen nije samo za Borisa Hanžekovića , već  za sve “Borise” koji su ustali protiv ustaškog režima i NDH. Hrvatska je pobijedila fašizam u Drugom svjetskom ratu, baš kao što je pobijedila i Miloševićev režim u Domovinskom ratu” rekao je Britvić.

Nataša Popović

Ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust,  Nataša Popović obratila se prisutnima i u vrlo emotivnom govoru između ostalog naglasila: “Ovi maleni kameni, koliko god nekima smetali, podsjećaju nas da nikada, baš nikada, ne smijemo zaboraviti strahote ustaškog i nacističkog režima. Zbog toga je svaki pojedinačni Stolperstein toliko važan. Zbog toga Centar zajedno s partnerima iz godine u godinu, polaže nove i nove kamene spoticanja, podsjećajući na žrtve. Te male mjedene pločice nas upozoravaju da ne zaboravimo. One uče mlade naraštaje o nužnom suprotstavljanu mržnji, ravnodušnosti, predrasudama koje dovode i do genocida. Svako ime je važno, svako povijesno mjesto i svaki Stolperstein podsjećaju nas na zločine iz Drugog svjetskog rata, zločine protiv čovječnosti i na krajnji civilizacijski neuspjeh.”

Kamen spoticanja za Borisa Hanžekovića položili su Lejla Hadžić i Ivor Šustar, učenici 3. razreda Prve ekonomske škole Zagreb. Ovo je prvi od 20 kamena spoticanja koje će Centar tolerancije postaviti u spomen na hrvatske žrtve zločinačke Nezavisne Države Hrvatske, a ostalih 19 kamena spoticanja za hrvatske žrtve ustaškog režima postavit će se na području grada Zagreba u narednim danima.

Ana Hanžeković Krznarić, Marijana Šnajder i Dora Hanžeković Žuža; Foto: PRiredba Studio/Handout

Postavljanje Kamena spoticanja financijski je podržalo Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke, Veleposlanstvo Republike Francuske, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i VeDRA.

Piše: PRiredba Studio