Biznis i ekonomijaPreporučeno

Porazni četvrti kvartal 2019. u drugoj i trećoj ekonomiji Europe: INSEE/ISTAT

Ekonomije Francuske i  Italije u zadnjem su kvartalu prošle godine zabilježile neugodnu i neočekivanu kontrakciju što se reflektiralo na rast BDP-a u europodručju, otkrivaju u petak objavljena izvješća.

INSEE javlja da se francuska ekonomija u četvrtom tromjesečju smanjila za 0.1% u odnosu na treći kvartal kad je rasla za 0.3%. Prvi podaci ISTAT-a sugeriraju pad talijanskog BDP-a za 0.3% s trećeg na četvrti kvartal što nije očekivao niti jedan od 27 ekonomista u anketama Reutersa.

Ministar financija Bruno Le Maire za usporavanje u Francuskoj krivi val štrajkova koji je započeo u prosincu zbog reforme mirovinskog sustava. On je rekao da je slabost prolazna i da su francuski temelji za ekonomski rast ‘solidni’.

>>>U zgodnom ‘twistu’ Žuti prsluci zaštitili francusku ekonomiju od usporavanja

Gledište su podržali pojedini neovisni analitičari. “Mi mislimo da je ovo uslijed jedinstvenih okolnosti i stoga zadržavamo svoje oprezno optimistične izglede,” ocijenili su u bilješci za klijente iz britanske banke Barclays.

Drugi, poput Naeema Aslama, glavnog analitičara tržišta u AvaTradeu, dodaju da brojke izazivaju sumnju u prognoze i procjene Europske središnje banke o stanju gospodarstava eurozone čiji se BDP prema danas objavljenima, prvim podacima Eurostata, s trećeg na četvrti kvartal povećao za samo 0.1%.

Rast BDP-a u 19 članica Unije koje koriste euro lani je bio za 1.0% veći nego godinu prije. Analitičari su očekivali rast od 0.2% u zadnjem kvartalu i 1.1% na godišnjoj razini.

“Najslabija ekonomija EU-a”

Kvartalni pad BDP-a za 0.3% najoštriji je zabilježen u Italiji od prvog tromjesečja 2013. godine i daleko je ispod najpesimističnijih očekivanja. Gospodarstvo je u četvrtom tromjesečju stagniralo na godišnjoj razini nakon rasta od 0.5% u trećem.

>>>Italija je na rubu ‘perma-recesije’: Capital Economics

Različiti izvori navode da je projekcija vlade o ovogodišnjem rastu BDP-a za 0.6% teško dostižna. Ekonomistica Unicredita, Loredana Federico, ocjenjuje da će se negativni trendovi iz zadnjeg kvartala prošle preliti u prvi kvartal ove godine u kojoj očekuje rast od mizernih 0.2%.

Međunarodni monetarni fond također prognozira slabiji rast od službenih očekivanja Rima te očekuje da će treće najveće gospodarstvo eurozone ove godine porasti 0,5%, a nakon toga za 0,6% do 0,7% posto.

>>>‘Slabost s mogućnošću slabljenja’ u dugoročnoj prognozi MMF-a za Italiju

“Te su prognoze najlošije u EU i odražavaju slab potencijal rasta. Materijalizacija nepovoljnih šokova, poput eskalacije trgovinskih sukoba, usporavanja gospodarstava ključnih trgovinskih partnera ili geopolitičkih događaja mogla bi dovesti i do mnogo slabijih izgleda,” upozorio je MMF.