Biznis i ekonomijaPreporučeno

Portugalski vozači cisterni kreću u ‘štrajk na neodređeno’, Costa proglasio energetsku krizu   

Portugalski vozači cisterni s gorivom u subotu su odlučili da će od ponedjeljka štrajkati na noedređeno razdoblje koristeći turističku sezonu i o turizmu ovisnu ekonomiju kao pregovaračku polugu.

“Naši su članovi rekli svoje,” izjavio je Francisco Sao Bento, predsjednik sindikata vozača opasnih materijala (SNMMP) nakon glasanja članova.

“Vozačima će se u štrajku pridružiti Sindikat neovisnih vozača (SIMM). Štrajk će trajati neodređeno vrijeme,” dodao je predsjednik SIMM-a, Jorge Cordeiro.

Udruga poslodavaca ANTRAM, od koje vozači traže veće plaće i bolje uvjete rada, kroz glasnogovornika Andre Matiasa Almeidu kaže da je odluka o stupanju u štrajk “velika pobjeda sindikalnih vođa”, ali i “gromoglasan poraz za radnike”.

>>>Starsky Robotics: eliminirali smo ljude u postupku naručivanja, ukrcavanja i isporuke robe kamionima

Socijalistička vlada premijera Antonia Coste već je započela s pripremama za štrajk. Vlada je energetsku krizu proglasila u petak u ponoć, izvanredno stanje će trajati do 21. kolovoza.

Proglašavanje krize vladi omogućuje nastavak isporuke goriva bolnicama, zračnim i morskim lukama i drugim prioritetnim korisnicima.

Vlada je građanima ograničila količinu goriva na 15 litara dnevno na posebno određenim benzinskim postajama.

“Odgovorna vlada se mora pripremiti za najgore,” rekao je Costa u subotu nakon sjednice vlade na kojoj se raspravljalo o utjecaju štrajka. Costa je na sastanak došao u električnom autu, bilježi Reuters.

>>>Irska, Španjolska, Portugal i Baltik ‘imuni na euroskepticizam’

Sličan štrajk vozača je u travnju izazvao pad zaliha na više od 2,000 benzinskih postaja i potaknuo vozače na paničnu kupnju.