Biznis i ekonomijaPreporučeno

Predsjednica i Trudeau razgovarali o suradnji, integraciji i kanadskim ulaganjima u Hrvatsku

Predsjednica je održala sastanak s predsjednikom Vlade Kanade Justinom Trudeauom

U nastavku državnog posjeta Kanadi, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s kanadskim premjerom Justinom Trudeauom.

Kazavši kako je Kanada dom jednoj od najvećih hrvatskih zajednica izvan Republike Hrvatske, Grabar-Kitarović je tijekom razgovora s premijerom Trudeauom istaknula doprinos Hrvata u Kanadi, ne samo u razvoju snažnih odnosa između dviju zemalja, već i u pogledu njezinog doprinosa sveukupnom razvoju Kanade.

Zadovoljstvo suradnjom, zahvalnost na integraciji

Suradnja u području znanosti i obrazovanja iznimno je važna za cjelokupni razvoj odnosa između Hrvatske i Kanade, rekla je predsjednica, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da postoji široki raspon suradnje između kanadskih i hrvatskih sveučilišta, što uključuje dva centra za hrvatske studije na sveučilištima Waterloo i Toronto. Izrazila je i zahvalnost što je hrvatski jezik integriran u sustav osnovnog i srednjeg obrazovanja u pokrajinama Ontario i Britanskoj Kolumbiji.

Kolinda Grabar-Kitarović i Justin Trudeau

Poboljšanje investicijske klime

Govoreći o gospodarskoj suradnji, Grabar-Kitarović navela je da hrvatska Vlada neprekidno radi na poboljšanju investicijske klime i pravnog okvira za pomoć poduzetnicima s obje strane, putem mjera koje pružaju jednake uvjete za poslovanje i ulaganje domaćim i inozemnim tvrtkama, izrazivši uvjerenje kako će Kanada prepoznati Hrvatsku kao odredište za ulaganja.

Trudeau je hrvatskoj predsjednici čestitao na preuzimanju predsjedanja Vijećem žena svjetskih vođa, jedinoj organizacije na svijetu posvećene ženama koje obnašaju te dužnosti, na čemu je ona zahvalila i uzvratila pohvalama kanadskom vodstvu u promicanju ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena, kao i predanost Agendi o ženama, miru i sigurnosti, piše u priopćenju predsjedničine Službe za odnose s javnošću.