PolitikaPreporučeno

Predsjednik Milanović na skupu Matice hrvatskih sindikata: inflacija me najviše brine

Inflacija je nešto što me brine najviše, jer njezini uzroci su samo djelomično rat u Ukrajini, ali bazično to je monetarna politika i sve ono što se događa posljednjih deset godina – novac praktički postaje besplatan i dostupan svakome, a onda ima vrijednost kao i sve ono što je previše dostupno”, poručio je danas predsjednik Republike Zoran Milanović na obilježavanju 30. godišnjice osnutka Matice hrvatskih sindikata.

>>>Umjereni optimizam, jednoznamenkasta inflacija, rastuća nejednakost | 5. sjednica Ekonomskog savjeta

“Vaš sindikat je sindikat javnog sektora, sindikat kojem svaka vlast želi biti dobar poslodavac. Nitko s pozicije javne vlasti ne polazi s namjerom da naškodi zaposlenicima u javnom sektoru. U nekim razdobljima to je lakše, u nekima teže, u nekima nemoguće”, rekao je predsjednik Milanovića predstavnicima treće po veličini sindikalne središnjice u Hrvatskoj koja okuplja 10 sindikata s preko 60.000 članova u zdravstvu, predškolskom odgoju, školstvu, znanosti i visokom obrazovanju, pravosuđu, djelatnosti mirovinskog osiguranja i bankarskim djelatnostima.

Fotot: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek
Epoha nevjerojatno jeftinog novca

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović podsjetio je na razdoblje s početka prošlog desetljeća i na financijsku krizu kada su se morala ukidati određena zatečena prava. “Bilo je grozno jer je novac bio skup. Rejting agencije su nam krojile plaće i govorile koliko smo podobni, pogodni i sigurni kao oni koji uzimaju kredit. Vrlo brzo je bilo vidljivo da su kriteriji tih rejtinga proizvoljni. To se promijenilo, ova vlada čitavo vrijeme živi u epohi nevjerojatno jeftinog novca”, rekao je Predsjednik te istaknuo kako se inflacije vratila nakon niza godina u kojoj inflacije nije bilo.

>>>Cijene u veljači 2023. porasle za 12% na godišnjoj, 0.2% na mjesečnoj razini | DZS

Govoreći o inflaciji u socijalizmu, kazao je kako je ona uništavala ljude koji su živjeli od plaće. “U onom društvenom sistemu vlasništva, onaj tko je živio od plaće, tko je bio učitelj, učiteljica, liječnik, sudac, državni činovnik, taj je živio na udaru i kontinuiranom rastu inflacije“, rekao je Predsjednik te podsjetio kako smo od 1993. godine, kada je Hrvatska usvojila svoj proturecesijski, stabilizacijski program te fiksirala tadašnji hrvatski dinar, živjeli bez inflacije.

“Zaboravili smo kako to izgleda. I evo nakon puno godina i prvi puta u novijoj hrvatskoj državnoj povijesti, imamo inflaciju preko 10%. Kada imate besplatan novac, kada je kamata takva da se svatko može zadužiti, onda se do novca dolazi jednostavnije nego ikada i krediti su jeftiniji nego ikada, državi je jednostavnije nego ikada”, pojasnio je predsjednik Milanović te spomenuo kako inflacija nije ista u cijeloj Europi pa ni u eurozoni što je poseban fenomen koji govori o neuravnoteženosti i neujednačenosti među državama.

Pravda i pravica

Zaključno, članovima Matice hrvatskih sindikata poručio je da se moraju nadmetati, tražiti svoju pravdu i pravicu te im zaželio uzajamno razumijevanje u pregovorima s vladom. “Više borbe i budite uporni, ali shvatite na kraju da vlada ima svoja ograničenja i da bi vam najradije dala sve, ali nema“, zaključio je predsjednik Milanović.

Fotot: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Osim predsjednika Milanovića i predsjednice Matice hrvatskih sindikata Sanje Šprem, na svečanosti su govorili predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Marin Piletić.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.

Piše: glasnogovornik Nikola Jelić

Grabancijaš priopćenja Ureda predsjednika Republike Hrvatske od javnog ili poslovnog interesa i značaja prenosi u izvornom obliku uz povremenu izmjenu naslova.