PolitikaPreporučeno

Preminuo je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli

David Sassoli; Foto: Daina Le Lardic/EP

Talijanski socijaldemokrat i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli preminuo je u utorak u bolnici u 65 godini života, izvijestila je talijanska nacionalna izvještajna agencija, ANSA.

Njegov glasnogovornik Roberto Cuillo, u ponedjeljak je rekao da je predsjednik u bolnici od 26. prosinca i da su sve njegove službene aktivnost otkazane.

>>>Malteška majka četvero djece Roberta Metsola kandidatkinja pučana za predsjednicu EP-a

“Hospitalizacija je bila neophodna slijedom ozbiljnih komplikacija zbog nefunkcioniranja imunološkog sustava,” navedeno je u kratkom priopćenju.

Cuillo je o njegovoj smrti izvijestio dan poslije na Twitteru.

“@EP_President David Sassoli preminuo je 11. siječnja u 1.15 sati u CRO u Avianu (PN), Italija, gdje je bio hospitaliziran. Datum i mjesto pogreba bit će objavljeni u narednih nekoliko sati,” napisao je.

Sassoli je zbog upale pluća bio hospitaliziran i u rujnu prošle godine.

Preminuli predsjednik mandat je osvojio u 2019. u drugom krugu glasanja. Povjerenje mu je tada podarilo 345 od 667 zastupnika.

>>>Sassoli: EP je ključni dionik plana oporavka koji predstavlja građane i opće dobro

Rođen je u Firenci 1956. gdje je na lokalnom sveučilištu diplomirao politologiju. Novinarsku karijeru započeo je u malim lokalnim novinama i novinskim agencijama, prije prelaska u rimsku redakciju nacionalnih novina Il Giorno. U Europski parlament je kao zastupnik prvi put ušao u 2009. godini. Pripadao je Progresivnom savezu socijalista i demokrata.

Plenković: velik gubitak za EU i Italiju

Odlazak predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija velik je gubitak za Europsku uniju i Italiju, napisao je premijer Andrej Plenković u utorak na Twitteru i izrazio iskrenu sućut njegovoj obitelji.

“S tugom sam primio vijest o smrti predsjednika EP-a Davida Sassolija. Njegov odlazak je velik gubitak za Europsku uniju i Italiju,” tvitao je hrvatski premijer.

Dodao je da pamti “izvrsnu suradnju” sa Sassolijem za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici 2020. godine.

>>>Sassoli pozvao na raspravu bez tabua | Konferencija o budućnosti Europe

“David je bio velik prijatelj Hrvatske i dao je snažan doprinos jačanju europske demokracije”, istaknuo je Plenković i izrazio iskrenu sućut njegovoj obitelji i Europskom parlamentu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] socijalist Sassoli, Metsolin prethodnik na čelnom mjestu parlamenta, preminuo je 11. siječnja u bolnici u Avianu gdje je bio hospitaliziran od 26. prosinca “zbog teških komplikacija disfunkcije […]

  2. […] Prethodnik nove predsjednice bio je talijanski socijaldemokrat David Maria Sassoli koji je preminuo prošlog tjedna. […]

Comments are closed.