PolitikaPreporučeno

Procurio je video Assangeova otužnog skejtanja u sobičku ekvadorskog veleposlanstva

Internetom kruži sigurnosna snimka koja prikazuje bljedolikog 47-godišnjeg suosnivača Wikileaksa u besciljnom poigravanju sa skateboardom u prostorijama ekvadorskog veleposlanstva u Londonu.

Bizarni videozapis je na internet procurio iz španjolske zaštitarske tvrtke Undercover Global S.L. zadužene za sigurnost Juliana Assangea do 2017. godine, prvi ju je objavio španjolski list El Pais.

>>>VIDEO: Uhićen je Julian Assange

Osoblje ambasade se u listopadu javno požalilo zbog njegove navade skejtanja, optuživši ga za uništavanje podova.

Londonska metropolitanska policija je zviždača uhitila 11. travnja i njegova sudbina ostaje neizvjesna uz prijetnju izručenja Sjedinjenim Američkim Državama gdje je optužen za urotu i pokušaj pristupa tajnom računalu američke vlade, odnosno za kršenje  Zakona o špijunaži iz 1917. godine.

Pojedini izvori sugeriraju da mu prijeti i izručenje Švedskoj gdje je bio suočen s danas odbačenim optužbama o silovanju i seksualnom zlostavljanju, no tamošnji tužitelji kažu da su izgledi za ponovno otvaranje navedenih postupaka slabi.

Assagne se u prošlosti često jadao zbog uvjeta života u veleposlanstvu koje mu je kao utočište služilo gotovo sedam godina.

Kronologija:

Kolovoz 2010.: švedski tužitelji raspisuju prvi nalog za uhićenje Assangea na temelju odvojenih optužbi o silovanju i zlostavljanju. Assange kaže da su optužbe “neutemeljene”.

Prosinac 2010.: Assange je uhićen u Londonu i pušten na slobodu nakon natezanja oko jamčevine.

Svibanj 2012.: Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva donosi presudu u korist njegova izručenja Švedskoj.

Lipanj 2012.: Assange traži utočište u londonskom veleposlanstvu Ekvadora.

Kolovoz 2012.: Ekvador prihvaća zahtjev za azil uz ocjenu da bi izručenje narušilo njegova ljudska prava.

Kolovoz 2015.: švedski tužitelji odbacuje dvije tužbe – jednu o seksualnom zlostavljanju, drugu o nezakonitoj prisili – zbog zastare. Istraga navoda o silovanju ostaje na snazi.

Veljača 2016.: odbor UN-a sudi da britanske i švedske vlasti Assangea “samovoljno” drže u pritvoru od 2010. godine.

Svibanj 2017.: direktor švedskog javnog tužiteljstva izvještava o prekidu istrage navodnog silovanja.

Listopad 2018.: Assangeu su uručena nova kućna pravila koja značajno ograničavaju njegov kontakt s vanjskim svijetom, on odgovora tužbom protiv ekvadorske vlade.

Studeni 2018.: odvjetnik Assangea odbacuje poziv ekvadorskog predsjednika da sporazumno napusti ambasadu.

Veljača 2019.: australske vlasti odobravaju zahtjev Assange za novom putovnicom.

Travanj 2019.: Londonska metropolitanska policija uhićuje zviždača temeljem naloga iz 2012. godine i američkog zahtjeva za izručenje.