PolitikaPreporučeno

Promjena klime, pad potpore Zelenima u Njemačkoj

U nedjelju objavljena anketa pokazuje da je biračka potpora njemačkim Zelenima pala na najnižu razinu u više od pet godina.

Istraživanje stiže u trenutku kad se “semafor koalicija”, nazvana po bojama glavnih dionika vladajuće koalicije, suočava s povijesnim izazovima uvjetovanim odlukom Ustavnog suda da zabrani prenamjenu 60 milijardi eura neiskorištenih u borbi protiv pandemije prema zelenim i industrijskim inicijativama.

Tjedno istraživanje koje je institut INSA odradio za visokotiražni tabloid Bild pokazuje da je sa saveznom vladom nezadovoljno 73% ispitanika, u poredbi sa 64% u anketama u kolovozu.

Vicekancelar i ministar gospodarstva Savezne Republike Njemačke Robert Habeck; Foto: European Council

Zeleni, u čijem je portfelju ministarstvo gospodarstva i ministarstvo obrane predvođeno Robertom Habeckom i  Annalenom Baerbock, u anketi su u tjedan dana izgubili jedan postotni bod i trenutno uživaju potporu 12% ispitanika.

Potpora drugim dionicima vlade, Socijalnim demokratima (SPD) i Slobodnim demokratima (FDP), ostaje stabilna, na 16% i 6%.

“Koalicija je pala na 34%, 18 postotnih bodova manje nego na saveznim izborima u 2021.,” rekao je u komentaru istraživanja rukovoditelj INSA-e Hermann Binkert. “U ovom trenutku ne izgleda da će SPD ili Zeleni moći voditi vladu nakon općih izbora 2025. godine.”

Konzervativna opozicija CDU/CSU ostaje na vrhu, s potporom 30% ispitanika, dok nekoć marginalna i marginalizirana Alternativa za Njemačku (AfD) s 22% ostaje čvrsto usidrenom u novopronađenoj glavnoj struji.

Njemački ministar financija Christian Lindner prošlog je tjedna zamrznuo izvršenje gotovo svih proračunskih obveza do kraja godine, dok koalicija predvođena socijaldemokratom Olafom Scholzom traži izlaz iz krize okinute sudskom odlukom.