Biznis i ekonomijaPreporučeno

Pučka pravobraniteljica poziva na zaštitu dostojanstva, regulaciju agencija za naplatu potraživanja

Ministarstvo financija prošli je tjedan predložilo izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit kojima se, između ostalog, nastoji smanjiti prodaju dugova agencijama za naplatu potraživanja. Iako dobrodošla, ova mjera ne može ni približno odgovoriti na probleme prezaduženih i dugotrajno blokiranih građana koji su izloženi neugodnostima zbog nedostatka regulacije rada ovih agencija, rekla je u priopćenju za javnost pučka pravobraniteljica Lora Vidović kojoj se građani žale s tvrdnjama da ih pojedine agencije nazivaju u svako doba dana, a kontaktiraju i članove njihovih obitelji, susjede, pa čak i poslodavce.

Pravobraniteljica u navedenom kontekstu navodi da je riječ o postupanju koje može narušavati dostojanstvo i privatnost, a građani bi mu mogli biti izloženiji za desetak dana, kada istekne moratorij na ovrhe.

>>>Lora Vidović: od policije sam zatražila očitovanja o nejednakom postupanju zbog ustaških pozdrava

“Pravobraniteljica Vidović u više je godišnjih izvješća davala preporuku Ministarstvu financija da izradi prijedlog zakona kojim će se regulirati poslovanje pravnih osoba specijaliziranih za otkup i naplatu potraživanja. No, preporuka još uvijek nije provedena pa se građani i dalje osjećaju nezaštićeno jer nedostatak standarda i pravila postupanja pri naplati dugovanja ugrožava njihova ljudska prava i tako ih čini dodatno ranjivima.

S druge strane, trenutačni sustav ovrha djeluje kao začarani krug u kojem su dužnici paralizirani dugom iz kojeg ne mogu izaći, a vjerovnici ne uspijevaju naplatiti svoja potraživanja. Socijalna država, što po ustavnom uređenju Hrvatska i jest, trebala bi stvarati uvjete za dostojanstven život svih građana, a to u ovom slučaju podrazumijeva kreiranje ovršnog postupka koji će biti pravedan, brz, učinkovit i jeftin, osigurati procesnu ravnotežu stranaka i zaštititi dostojanstvo ovršenika. To je nužno i zbog vraćanja povjerenja građana u institucije čime bi se ojačala i svijest o financijskoj odgovornosti i obvezi vraćanja dugova.

>>>Nove smjernice Komisije snaže poziciju (hrvatskih) žrtava lihvarskih ugovora

Opravdana su stoga i velika očekivanja od Ministarstva pravosuđa i uprave po pitanju Ovršnog zakona, čije bi izmjene i dopune uskoro trebale biti u javnom savjetovanju, u koje će se prijedlozima i komentarima svakako uključiti i pravobraniteljica,” piše u priopćenju Ureda pučke pravobraniteljice.

Comments (1)

  1. […] >>>Pučka pravobraniteljica poziva na zaštitu dostojanstva, regulaciju agencija za naplatu… […]

Comments are closed.