PolitikaPreporučeno

Pupovac: HDZ je ključni akter; Radić: naši su kriteriji čvrsti i jasni

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je u četvrtak da izborima za Hrvatski sabor nije došlo do dramatičnije destabilizacije stranačko-političkih odnosa u Hrvatskoj kao i da  “duhove koji su pušteni prije izbora i u kampanji”  treba vratiti u bocu.

“Ukupni rezultati su u granicama očekivanoga, što znači da nije došlo do neke dramatičnije destabilizacije stranačko-političkih odnosa u Hrvatskoj, za što je bilo pretpostavke”, izjavio je Pupovac za Hinu.

“Mislim da postoje realne šanse da se ne baš najbolji duhovi koji su pušteni iz boce prije izbora i tokom kampanje vrate u bocu, da se političke tenzije i opasna politička sukobljavanja koja su prijetila funkcionalnosti političkog života u zemlji vrate u bocu, u normalu, da se štete učinjene u ovom periodu što je moguće u većoj mjeri otklone”, dodao je.

Na upit misli li pritom na predsjednika Republike Zorana Milanovića odgovorio je da misli na više aktera koji su tome doprinosili.

Želi, ističe, da uđemo u razdoblje znatno mirnijega i produktivnijega političkog života.

Za izborne rezultate desnih stranaka, Domovinskog pokreta i Mosta, Pupovac kaže da je “raspirivanje različite vrste negativnih strasti i oslobađanje niza ne uvijek racionalnih energija neizbježno dovelo do takvih rezultata”.

Kriteriji SDSS-a

O postizbornim suradnjama naglasio je da će se SDSS rukovoditi kriterijem smanjivanja isključivosti u političkom životu, koja je dodatno ojačana prije izbora, te s druge strane time da se obnovi politička stabilnost i nova kvaliteta političkog djelovanja u parlamentu i u državi općenito.

Dejan Mihajlović, Anja Šimpraga, Boris Milošević, Milorad Pupovac, Jugoslav Vesić i Dragana Jeckov; Foto: Denis Cerić/HINA

“HDZ je u ovoj stvari ključni akter i bez obzira na manji broj mandata koji je osvojio nego prije četiri godine, zadržao je tu ulogu i nesumnjivo da će biti taj koji će moderirati taj proces. Mislim da treba pustiti njemu da on taj posao radi, a HDZ je upoznat s našim stavovima”, rekao je Pupovac.

Dodao je da će SDSS u ovom trenutku biti usmjeren primarno na razgovore sa svojim dosadašnjim partnerima, zastupnicima nacionalnih manjina i drugih manjinskih zajednica i na razgovore s onima koji mogu zajamčiti dva stupa politike kakvu bi oni htjeli vidjeti u Hrvatskoj.

Pupovac je rekao da je zadovoljan rezultatom izbora SDSS-a jer je ne samo potvrdio svoja tri mandata, nego i osnažio ih sa znatno većim brojem glasova te učvrstio podršku između sebe i srpske zajednice u Hrvatskoj.

Zadovoljan je i rezultatima drugih manjinskih zajednica u i vjeruje da će imati, ako ne kvalitetniji, jednako kvalitetan klub kao u protekle četiri godine.

Kriteriji DP-a

Unatoč ocjenama Pupovca dio analitičara, uključujući u stranim medijima, drži da je rezultat izbora politička nestabilnost i da će HDZ imati poteškoća s formiranjem većine za koju su nužni potpisi 76 zastupnika.

Još uvijek neslužbeni, konačni rezultati izbora pokazuju da je HDZ osvojio 61, a Rijeke pravde, odnosno koalicija SDP-a 42 mandata.

Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata.

Po dva mandata su osvojili IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika.

Predizborni skup Domovinskog pokreta u Lisinkskom, s lijeva na desno Ivan Penava, Mislav Kolakušić, Mario Radić, Josip Dabro i Stipo Mlinarić Ćipe; Foto: Tomislav Pavlek/HINA

HDZ je u izbornoj noći dobio izravnu i odrješitu odbijenicu koalicije SDP-a, Mosta i Možemo! Dok je Domovinski pokret dan poslije izbora pokazao otvorenost za pregovore s ljevicom i desnicom.

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić novinarima je rekao da stranka ima “jasan i čvrst” pregovarački okvir i da je već primila poziva iz HDZ-a čiji je predsjednik Andrej Plenković ususret izborima rječito izvrijeđao predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penavu.

“Mi ćemo postaviti jasan pregovarački okvir sa našim zahtjevima, pa će biti vrlo jasno što je kome prihvatljivo, a što nije. Ako netko drugi sastavi vlast neka sastavi. Ako budu novi izbori, mi se ničeg ne bojimo,” rekao je Radić prema citatu Hine.

Domovinski pokret je ususret i u izbornoj noći još jednom podcrtao da je svaka suradnja sa SDSS-om i strankom Možemo! “apsolutno neprihvatljiva”, što znači da će HDZ morati žestoko koketirati i/ili dokinuti svoju “povijesnu” suradnju sa SDSS-om.

Grabancijaš/Hina


Povezane vijesti