PolitikaPreporučeno

Putin pokazao mirovni sporazum s Ukrajinom koji je pregazio Kijev | VIDEO

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je delegaciji lidera iz afričkih zemalja pokazao dokument koji su u prvim mjesecima rata, tijekom opsade Kijeva, prihvatili i potpisali ukrajinski pregovarači.

“Dragi prijatelji, Rusija nikad nije odbacila pregovore, želim vašu pozornost skrenuti na ovo,” rekao je držeći u rukama preliminarni, od Kijeva potpisan mirovni plan osmišljen i dogovoren uz posredovanje Turske.

“Kao što znate Turska je bila domaćin čitave serije pregovora između Rusije i Ukrajine s ciljem razvoja i izgradnje povjerenja” što uključuje pripremu egzaktnog teksta za konačni plan.

“Mi (u pregovorima) s ukrajinskom stranom nikad nismo pristali da ovaj dokument bude povjerljiv, ali ga nikad prije nismo pokazali, niti ga komentirali. Nacrt ovog sporazuma je inicirao lider ukrajinske pregovaračke grupe iz Kijeva. On je na njega stavio svoj potpis,” nastavio je pa delegatima pokazao dokument.

>>>Kina predstavila mirovni plan, Zelenskij otvoren, NATO zatvoren – Rusija ‘cijeni’

“On postoji,” podcrtao je. “Nazvan je Sporazum o trajnoj neutralnosti i jamstvima sigurnosti Ukrajine.”

Neovisni novinar Richard Medhurst koji na Twitteru uživa sljedbu od 236 tisuća korisnika podcrtava da vijest teško nalazi put do zapadnjačkih medija u glavnoj struji.

Prema njegovim riječima sporazum kroz 18 točaka i amandman definira provođenje ruskog zahtjeva za “demilitarizaciju Ukrajine”.

“Sve je sročeno. Do broja jedinica vojne opreme i osoblja oružanih snaga.”

Putin odlaže dokument i podcrtava: “Oni su ga inicirali, na njemu je potpis njihovog delegata.”

Ruska državna izvještajna agencija TASS piše da je potpisivanje dokumenta koincidiralo s povlačenjem Rusije iz periferije Kijeva koji se tada našao okružen golemom vojnom silom.

Nakon što su se ruske snage povukle, Kijev je prekršio sporazum.

Pojedini neovisni komentatori i analitičari na Twitteru bilježe da je Ukrajina kurs promjenila nakon posjeta bivšeg i osramoćenog britanskog premijera, Borisa Johnsona.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima