Tech

Ressler komentirao europsku tehnološku (ne)konkurentnost, Akt o čipovima

Europi prijeti tehnološko zaostajanje ako ne poveća proizvodnju čipova, rekao je u petak europarlamentarac Karlo Ressler na konferenciji za medije u Zagrebu i pozvao da se takva proizvodnja zakonski podrži.

>>>Komisija predložila Akt o čipovima

“Preko 70 posto svih tvornica nalazi se u Aziji, a samo Tajvan s jednom kontrolira preko polovice svjetske proizvodnje čipova. Za Europu to znači polako tehnološko zaostajanje,” upozorio je Ressler (HDZ/EPP), koji je izvjestitelj Odbora za proračune Europskog parlamenta o Aktu o čipovima.

Konkurentnost, ravnopravnost

Europska komisija u veljači je predložila Akt o čipovima, sveobuhvatan skup mjera za sigurnost opskrbe, otpornost i tehnološko vodstvo EU-a u području poluvodičkih tehnologija kojima se nastoji spriječiti osjetljivost Europske unije na vanjske šokove i te pomoći u ostvarenju zelene i digitalne tranzicije.

>>>Izvjestitelj Ressler komentirao stratešku autonomiju, Akt o čipovima

“Cilj je ovim Aktom pokušati da Europa i Hrvatska budu konkurentne i da vodimo tu utrku ravnopravno. Moramo poticati inovacije zakonodavnim okvirima,” rekao je Ressler.

>>>EP o nadzoru, moderaciji, cenzuri, ciljanom oglašavanju… | Akt o digitalnim uslugama

“Aktu o čipovima cilj je da europska proizvodnja s 10 posto svjetske proizvodnje naraste do 20 posto do 2030. U apsolutnim iznosima to znači da Europska unija mora svoju proizvodnju četverostruko povećati jer će se i svjetska proizvodnja i potražnja udvostručiti,” naveo je.

Glavni su elementi Akta o čipovima inicijativa Čipovi za Europu, otvaranje proizvodne linije i poboljšanje aktualnih istraživanja, razvoja i inovacija te osposobljavanje osoblja i informiranje o ekosustavu i lancu vrijednosti poluvodiča, zatim potpora za proizvodne pogone i osnivanje suvremenih tvornica te mehanizam koordinacije opskrbe između država članica i Komisije.

43 milijarde eura ulaganja

Za te će se potrebe mobilizirati više od 43 milijarde eura ulaganja, a prema Ressleru, treba povećati sredstva mobilizacijom sredstava privatnika.

>>>Sinčić kudio ‘covid potvrde’, Kolakušić ‘marionetsku vladu HDZ-a’ a Ressler ‘demagošku tiradu’ | EP

“I sam smatram da treba povećati financiranja mobilizacijom sredstava privatnika. No ne postoji još zaokruženi zakonodavni okvir za raspodjelu sredstava,” upozorio je.

Prema njegovim riječima, “bez čipova nema digitalne tranzicije Europe”, a ona se može ostvariti korištenjem europskih sredstava, rekao je.

>>>Komisija predložila Deklaraciju o digitalnim pravima i načelima Unije

“Moramo kroz europska sredstva europsko gospodarstvo učiniti konkurentnijim. Bez čipova nema digitalne tranzicije, oni su diljem svijeta postali oružje geopolitičke igre. Ne smijemo biti naivni i moramo učiniti da se što više toga proizvodi u Europi”.

Nepouzdani globalni lanci opskrbe čipovima

Moderno je društvo ovisno o čipovima u svim područjima života, rekao je, a u zadnjih nekoliko godina pokazalo se da su svjetski putevi opskrbe krhki, napomenuo je hrvatski eurozastupnik.

“Poluvodiči i čipovi danas su baza tehnoloških proizvoda. Kao društvo postali smo duboko ovisni o čipovima. Omogućuju kritičnu infrastrukturu koja se danas oslanja na njih, bilo da su avioni, automobili, medicina ili bankarstvo. Bitni su za nacionalnu sigurnost i vojnu upotrebu. Zadnjih godina vidjeli smo da su globalni sustavi opskrbe i proizvodnje čipova iznimno ranjivi,” upozorio je.

>>>Intel predstavio 88 milijardi dolara vrijednu strategiju ulaganja u Europi

Prema njegovim riječima, “za nas u Europi i Hrvatskoj ključno je da ne dopustimo da se Europa pretvori u povijesni muzej koji bi se ponosio samo starom industrijskom tradicijom jer danas, kada se svijet sve brže mijenja, postoji opasnost da upadnemo u tu zamku”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima