PolitikaPreporučeno

Sinčić kudio ‘covid potvrde’, Kolakušić ‘marionetsku vladu HDZ-a’ a Ressler ‘demagošku tiradu’ | EP

Mislav Kolakušić; Foto: Mathieu Cugnot/EP

Anže Logar, ministar vanjskih poslova Slovenije, koja predsjeda Vijećem Europske unije, najavio je na plenarnoj sjednici u srijedu da će se na samitu 21. i 22. listopada raspravljati o rastu cijene energenata u EU-u, migracijama, odgovoru na pandemiju covida-19, pri čemu se očekuje dogovor o novom paketu za zdravstvo, trgovinskoj politici unije i digitalnoj transformaciji EU-a.

>>>Von der Leyen pozvala na smanjenje poreza | energetska kriza

Pošto je riječ o širokoj paleti tema zastupnici su se usredotočili na različite stvari, često i izvan agende samita. Lijevi su zastupnici tako kritizirali poljsku vladu, dok su s desnice često govorili protiv covid potvrda i ilegalnih migracija.

Kolakušić nazvao HDZ-ovu vladu “marionetskom”, Ressler kaže da je to “demagoška tirada”

U raspravi su sudjelovali neovisni hrvatski europarlamentarci Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) i Mislav Kolakušić te HDZ-ov Karlo Ressler.

Sinčić je kritizirao “covid potvrde” koje su “nelogične, neznanstvene, štetne”, daju “dozvolu za širenje virusa” i predstavljaju segregaciju.

>>>U oštroj parlamentarnoj raspri Poljaci branili nacionalni suverenitet, ‘posijali sjeme razdora’

“Imamo nažalost sve više primjera iz prakse, a ima i sve više znanstvenih dokaza da posjednici covid putovnice itekako mogu zaraziti druge ljude. Mogu ulaziti na okupljanja, u bolnice, među ljude. Covid putovnica daje lažan osjećaj sigurnost”, poručio je Sinčić.

Kolakušić je pak kritizirao Europsku komisiju zbog nejednakih kriterija prema državama članicama Europske unije.

>>>Kolakušić u Parlamentu: EMA je ugrozila milijune ljudi, učinkovitost cjepiva je 0.5% | VIDEO

“Dok se prozivaju samo suverene vlade Poljske i Mađarske, blagonaklono se gleda na marionetsku vladu Republike Hrvatske. Europski sud je prije nekoliko godina donio odluku da hrvatski javni bilježnici nisu nadležni za donošenje rješenja o ovrsi hrvatskih i europskih građana”, poručio je.

“Hrvatski sudovi nisu poštovali tu odluku skoro 10 godina. Milijuni rješenja o ovrsi doneseni su ovršnim postupcima kojima su troškovi bili deset i sto puta veći od glavnice. Time su hrvatski građani oštećeni za više od milijardu kuna. Što je Europska komisija učinila po tom pitanju, je li prozvala hrvatsku marionetsku vladu? Nije”, dodao je.

“Demagoška tirada”

Ressler je kazao da su Sinčićev i Kolakušićev govor “neutemeljena, demagoška tirada”.

“Ključno je podcrtati i razumjeti da postoji stvarno dramatična razlika između takva dva oblika političkog rada. S jedne strane performansa i predanog ozbiljnog rada, egzibicionizma i stvarnog utjecaja na europske dokumente, ohole destruktivnosti s jedne strane i pokušaja pronalaska odgovara na neka stvarno teška europska pitanja”, kazao je.

>>>Zastupnici HDZ-a suzdržani oko priznanja istospolnih brakova u cijeloj Uniji

“Zato su neusporedivi isključivost i suradnja s onima s kojima se i ne slažeš oko svega, glasanje protiv pomoći državama i članicama i s druge strane osiguranje rekordnog paketa. Možda još više od svega nemogućnost zajedničkog rada s ikim tko nije uvjeren u neku grandioznost tvoga lika i djela s jedne strane i traženja pravih kompromisa za interes hrvatskih i europskih građana”, dodao je.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Sinčić kudio ‘covid potvrde’, Kolakušić ‘marionetsku vladu HDZ-a’ a Ressler … […]

Comments are closed.